Bendelorm hos katt

Hva er bendelorm?

Bendelorm er en relativt vanlig parasitt hos dyr. Bendelormene er lange, flate og hvite ormer som kan infisere katter og andre dyr ved at dyret spiser et insekt eller mindre dyr som er smittet av bendelorm.

En tigerkatt ligger på marken i jaktposisjon, med hodet ned og ørene frem.

Bendelormer har krokformede munner som de benytter for å feste seg til kattens tynntarm. En voksen bendelorm blir som regel mellom 20 og 30 cm lang. Når den vokser, brytes individuelle segmenter fra ormens hoveddel av og passerer videre gjennom tarmen med kattens avføring. Disse segmentene kalles proglottider og er omtrent 12 mm lange – på størrelse med et riskorn. Disse er noen ganger synlige i kattens avføring.

Når proglottidene tørker, blir de gylne i fargen. De åpner seg og frigjør befruktede egg. Én enkelt proglottid kan bære opptil 20 egg.

Hvordan blir katten smittet?

Det er flere måter katten kan få bendelorm på, men alle innebærer at katten får i seg noe som er infisert med orm. Det vanligste er at katten blir smittet via lopper. Små loppelarver kan være infisert av bendelorm. Hvis katten har disse loppelarvene i pelsen når den vasker seg, kan loppen overføre en bitteliten bendelorm inn i kattens fordøyelsessystem, hvor den tar opp næring fra tarmene og vokser seg stor.

En tigerstripet kattemor vasker ansiktet til sin lille tigerkatt. De sitter på en gressplen med tusenfryd i forkant.

Bendelormen er avhengig av en «vert» for å infisere katten, og denne verten er ofte loppelarver, men den kan også bli smittet hvis den spiser mindre dyr eller fugler som er infisert med bendelorm. Slik kommer ormen inn i kattens fordøyelsessystem og lever videre der.

Katten må derfor ha spist verten eller fått den i seg når den har vasket seg, for at den skal bli smittet av bendelorm. Siden loppelarver er den vanligste verten for bendelorm, er parasitten mer vanlig i området hvor det er mye lopper. Når katten behandles for bendelorm er det derfor viktig at den også behandles for lopper, for å unngå at den blir smittet igjen etter ferdig ormekur.

Til høyre i bildet ligger en oransje tigerkatt med hodet ned fra et trinn og ser på musen under.

Symptomer

Det vanligste symptomet er synlige, små proglottider i kattens avføring. Dette ser ut som bittesmå hvite riskornlignende ormer som beveger seg i avføringen. Noen ganger kan disse også oppdages i pelsen under kattens hale eller rundt anus. På grunn av kløe ved endetarmsåpningen, vil katten ofte dra rumpa over bakken eller et teppe for å forsøke å bli kvitt kløen.

Bendelorm kan føre til vekttap hos katten, spesielt dersom den er infisert med mye bendelorm. Ormen er en snylter og stjeler næring fra det katten spiser. Dersom katten har mye orm i seg, går katten glipp av mye verdifull næring. Kattunger kan få for dårlig vekst, de kan bli tynne, pjuskete og få dårlig pels. Voksne katter kan få diarè, finner ormen veien til kattens mage, kan katten i noen tilfeller kaste opp hele eller deler av bendelormen. Da kan du se en lang, tynn orm som ligner litt på spaghetti i kattens oppkast. Andre symptomer er forstoppelse og immunsystemet kan svekkes, slik at kattene blir mer utsatt for andre sykdommer.

Sjekkliste over symptomer:

  • Forstoppelse
  • Oppblåst mage
  • Katten klør og slikker seg bak
  • Ledd av bendelorm ved anus
  • Oppkast/brekninger
  • Glansløs pels
  • Avmagring
  • Svakhet
  • Hoste
  • Diarè

Det kan være vanskelig å oppdage parasitten og det er mange katter som ikke ser ut til å merke noe til den. Katter er imidlertid flinke til å skjule sykdom og smerter.

Bendelorm blir ikke nødvendigvis oppdaget under en rutineundersøkelse hos veterinæren. Dersom du har mistanke om at katten din er smittet av bendelorm, gi beskjed til veterinæren, slik at de kan gjøre videre undersøkelser. Hvis du har funnet proglottider i kattens avføring, kan det være smart å ta med en liten del av avføringen i en plastpose eller et lite glass til veterinæren.

Behandling

Det finnes flere typer behandlinger mot bendelorm. Katten blir satt på en ormekur i form av tabletter, paste eller dråper som dryppes på kattens hud.

Innekatter har kun behov for behandling dersom bendelorm er oppdaget. De er mindre utsatt for lopper og spiser ikke småfugl, gnagere eller andre mindre dyr, derfor skal det mye til for innekatter å bli infisert.

Utekatter, spesielt de som jakter og spiser småfugl og mindre dyr, kan ha behov for tettere behandling, fra fire ganger i året til månedlig kur, avhengig av hvor utsatt katten er.

Kan bendelorm smitte fra katt til menneske?

Mennesker kan bli smittet av bendelormen dipylidium caninum, men dette skjer svært sjelden.

Kilder: VCA Hospitals, PetMD, Veterinærinstituttet, Felleskatalogen

Tekst: Julianne Aga