Stopp kommersiell hvalfangst!

Hvafangst Frykt ikke godtfolk, – hvalkjøtt er ikke lenger seigt og tørt! Hege Ulstein sitt budskap i Dagsavisen den 6.juli er klinkende klart. Her må det norske folk støtte en utrydningstruet yrkesgruppe ved å legge hvalkjøtt på grillen. Hvalfangerne har nå så lite business at de knapt tjener penger. Grillfolket må vise solidaritet – gni det inn med salt, pepper og krydder – og redd fangstnæringa fra utryddelse!

Dyrenes Hus er ikke så opptatt av grillkjøttet. Ikke av fangstfolkene heller. Vi er opptatt av dyrene, og hvordan vi behandler de på veien til matfatet. Vi er opptatt av en bærekraftig utvikling. Og vi er opptatt av hvalens egenverdi.

Heldigvis ble innlegget til Ulstein ikke stående uimotsagt selv om Dagsavisen raskt stengte for videre meningsytringer. NOAH-for dyrs rettigheter med leder og veterinær Siri Martinsen kommenterte: «Nordmenn flest (…) er interessert i at vi skal følge internasjonale miljøavtaler og ikke fremstå som om vi er prinsipielt imot dyrevelferd. Stadig flere av oss bryr oss også om dyrenes interesser for deres egen skyld. Hvorfor ikke tre ut av krigsmodusen, og legge vekk granatene? Er det ikke snart på tide å slutte fred med sjøpattedyrene?». Miljøpartiet De Grønne med leder for dyrepolitisk gruppe Anne Hilde Røsvik, var også raskt ute med en kommentar: «Vi vet (…) mye mer om hvalens følelsesliv og sosiale intelligens i dag. Vi kan legge de 15 millionene som vi gir i statsstøtte til næringa inn i en næring vi alle kan være stolte av og som tiltrekke seg turister fra hele verden, nemlig hvalsafari, som er en svært liten næring i dag i forhold til potensialet. Vi som en nasjon har gjort en forferdelig stor skade på hvalartene i verden»

Dyrenes Hus er så enig, så enig. Vi vil ikke tilbake til en tid da vårt største pattedyr ble beskattet så hårdt at det nesten ble utryddet. Fortsatt er blåhvalen fredet, nesten 50 år etter. Det tar lang tid å sikre en bærekraftig stamme utav en nesten utslettet art. Og hvorfor er det kun innbitte, gammel-tradisjonelle hvalfangstnasjoner som støtter kommersiell hvalfangst? Tar resten av verden så feil?

Vend i tide, det er ingen skam å snu! Det finnes alternativer for fangstnæringens folk, som hvalsafari. Det finnes andre jobber også. Og det finnes mye annet godt man kan legge på grillen enn hvalkjøtt. God sommer!

flyers-hvalfangst (1)

Tekst: Sølvi Frøland Svoren

Illustrsjonsfoto: Ingeborg Hauglid/NTB Scandpix

http://www.dagsavisen.no/innenriks/hvalkampen-1.373112
http://nyemeninger.no/alle_meninger/cat1003/subcat1010/thread312358/#post_312358
http://www.dagsavisen.no/innenriks/debatt-la-oss-legge-bort-granatene-1.373433