Spania hever dyrevelferden

Spania tar store grep for bedre dyrevelferden i landet. De vil fra 2023 innføre strengere lover og høyere bøter for brudd på loven. I forslaget til ny dyrevelferdslov skal hunde- og katteeiere gå på kurs før de anskaffer seg et dyr. Hunder kan ikke være alene i mer enn 24 timer og kun godkjente og registrerte oppdrettere skal kunne selge dyr.

Ville dyr på sirkus skal forbys og hanekamp og dueskyting tillates ikke. Brudd på loven kan medføre bøter fra 600 euro til 600 000 euro.

Her er noen av endringene de ønsker å innføre:

Krav om kurs før adopsjon eller kjøp av dyr.

Hunder og katter kan ikke være alene uten tilsyn i mer enn én dag.

Familiedyr kan ikke vokse opp på verandaer

Påbudt å sterilisere katter før de er seks måneder gamle.

Dyrene skal ID-merkes og registreres.

Forbud mot salg av dyr i butikker. Unntatt fisk.

Forbud mot å tigge med dyr.

Påbudt å fjerne avføring.

Forbud mot ville dyr på sirkus.

Krav om obligatorisk ansvarsforsikring.

De har imidlertid utelatt nasjonalsporten tyrefekting i dette lovforslaget. Tyrefektning som er meget omstridt og som er under press fra flere hold, får lov til å fortsette som før. Dyrenes Hus mener at også denne grusomme tradisjonen må avvikles.

Spania kan ikke lenger hevde at tyrefekting er en kulturarv da den spanske nasjonalforsamlingen i 2010 vedtok at tyrefekting ikke lenger var en del av Spanias kulturarv. Denne «sporten» burde også innlemmes i de nye lovforslagene. Bortsett fra det, velger vi å feire innføringen av nye og omfattende regler og lover for bedre dyrevelferd.

Endringene vil bety mye for dyrene i Spania. Vi ønsker at Norge følger etter og tar dyrenes velferd og rettsvern til et høyere nivå.

Les mer her.