Mot en bedre hverdag for landets griser?

19. juni i fjor sendte NRK Brennpunkt dokumentaren ‘Griseindustriens hemmeligheter’ som avslørte grusomme forhold hos grisebønder rundt om i landet for sjokkerte seere.

Modige Norun Haugen hadde gått under cover i fem år for å vise nordmenn sannheten om kjøttet vi spiser, og dokumentaren skapte sterke reaksjoner både blant folk flest og hos våre politikere.

Vi skrev også om dette i fjorårets utgave av Dyrenes Stemme som du kan lese her:
http://dyreneshus.no/2020/05/dyrenes-stemme-2020/

Foto: Slavomír Kožúšek

Nå har en samlet svinenæring etablert et dyrevelferdsprogram for å bedre velferden for landets griser. Programmet stiller krav om obligatoriske veterinærbesøk, kontroll gjennom slakteriene og kursing av alle som håndterer griser. Dette programmet gjøres obligatorisk gjennom forskrift for hold av svin som ble fastsatt 10. juni i år.


Programmet skal gjøre det enklere å fange opp bønder som bryter regelverket, og Landbruks- og matminister Olaug Bollestad vil fortsette å ha tett oppfølging av svinenæringen. Hun sier ‘Dette er ikke et skippertaksarbeid, men langsiktig og kontinuerlig forbedring. Vi ser allerede at tiltakene virker og vi skal ha varig endring og effekt av dette arbeidet’

Så får vi håpe dette betyr et bedre liv for alle landets griser!

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/dyrevelferd-landbruks–og-matdepartementet-fastsetter-krav-om-dyrevelferdsprogram-for-svin/id2705226/

Kilder: regjeringen.no, NRK, Dagbladet
Tekst: Heidi Stokke