Menneskemat du ikke må gi katten din

IMG_1929 Gir du katten feil mat kan det føre til mageproblemer, nervøsitet, hjerteproblemer og det som verre er. Det tryggeste du kan gjøre, er å lære katten din at maten som står på bordet er din mat, og at det som ligger i skåla på gulvet er hans mat. Her er matvarene du ikke bør gi til katten din:

1. Sjokolade: De fleste typer sjokolade inneholder både koffein og teomobrin. Teobromin brytes ned i hunder og katters fordøyelsessystem langt saktere enn hos mennesker, og kan lede til forgiftninger, ifølge Wikipedia. Mørk sjokolade er verst. Tegn på forgiftning kan være at katten spyr, er tørstere enn normalt, ser ut til å ha magesmerter, og at det ikke klarer å slappe av. Den kan også få muskelskjelvinger, uregelmessig hjerterytme og høy kroppstemperatur, noe som kan føre til anfall og død, i verste fall.

2. Alkohol: Denne inngår vel under sunt vett. Siden katten er så liten er den svært sensitiv for alkohol, så det er viktig å passe på at du ikke plasserer alkohol på steder hvor katten kan få i seg det.

3. Kaffe: Som sjokolade inneholder kaffe mye koffein og kan derfor føre til en rekke alvorlige helseproblemer hos katter. Katter som får i seg for mye kaffe, eller koffein, kan begynne å kaste opp, få diare, bli hyperaktiv, få uregelmessig hjerterytme og havne i koma, eller det som verre er.

4. Visse typer frukt og grønnsaker: Noen typer av frukt og grønnsaker kan du fint gi til katten din, blant annet gulrøtter, squash, brokkoli og grønne bønner. Men det er viktig å varmebehandle denne maten før du gir dem til dyret, da rå grønnsaker kan være vanskelig både å fordøye og svelge for katten. Grønnsaker og frukter du ikke bør du til katten din er avokado, aprikos, kirsebær, lør, hvitløk, sopp, rosiner og druer. Disse inneholder forskjellige ingredienser som kan være giftig for katten. Løken, for eksempel, inneholder tiosulfat, noe som kan ha en negativ effekt på kattens røde blodceller. Selv tomatsaus som inneholder løk bør du være varsom med.

5. Melkeprodukter: Katter kan være laktoseintolerante, akkurat som oss, og bør ikke få i seg laktose etter at de har sluttet med morsmelk. Katter kan, som mennesker, bli dårlig i magen av dette. Så selv om katter kanskje liker smakes av melk, så er det best å holde dem unna dette.

6. Sushi: Rå fisk kan sette katten i risiko for å utvikle vitamin B1-mangel. Litt kokt fisk er derimot ingen problem.

Tekst: Sølvi Frøland Svoren

Foto: Dyrenes Hus

http://www.side2.no/aktuelt/6-typer-menneskemat-som-kan-skade-katten-din/3422803344.html