Mat som er farlig for katter

Kattens fordøyelsessystem er ulikt menneskenes, og noen av våre ‘menneskelige’ matvarer kan være svært giftige og til og med dødelige for katter. Dessverre er det ikke nødvendigvis slik at katter kun spiser det som er bra for dem, og mange katter er veldig interessert i maten vi mennesker spiser. Derfor er det er viktig at vi som dyreeiere har oversikt over hvilke matvarer katten ikke må få i seg.

Disse matvarene er giftige for katter:

Alkohol
Fordi en katt har så mye lavere kroppsvekt enn ett menneske, er katten langt mer følsom for effekten av alkohol enn vi er. Alkohol kan være ekstremt farlig for katter og føre til forgiftning, koma og til og med død.

Foto: Steve Buisinne

Avocado
Avocado inneholder persin, et stoff som er giftig for både katter og andre dyr. Dette stoffet gir kortpustethet, ødemer (væskeansamlnger) og skader på hjertemuskelen til katter.

Belgfrukter og kål
Disse er vanskelige å fordøye og kan for katter være fullstendig ufordøyelige da den fra naturens side ikke er skapt for å spise denne typen matvarer. De kan derfor føre til oppblåsthet eller diare, og inntak har i enkelte tilfeller hatt dødelig forløp.

Foto: Anne Allier

Druer og rosiner
Druer og rosiner kan føre til nyresvikt hos katter, som vil kaste opp og vise tegn på hyperaktivitet.

Gjærdeig
Om du er glad i å bake, så hold katten unna bakebollen! Gjærdeig vil fortsette å heve i kattens mage, og en kattemage har ikke så veldig mye plass. Magesekken vil derfor strekke seg og gi store smerter, i tillegg til at gjæringsprosessen vil føre til at det produseres små mengder med alkohol som kan føre til alkoholforgiftning.

Koffein
I store doser kan koffein være dødelig for katter og selv små inntak kan føre til rask pust, økt hjerterytme, muskelskjelvinger og rastløshet. Husk på at koffein ikke bare finnes i kaffe, men også i kakao, cola, te, sjokolade og energidrikker.

Løk og hvitløk
Alle typer løk (sjalottløk, hvitløk, vanlig løk, purre, gressløk, ramsløk m.m.) inneholder stoffer som kan skade kattens røde blodlegemer dersom de spises i tilstrekkelige mengder. De fleste katter vil ikke spise rå løk eller hvitløk, men selv produkter med spor av løk kan være farlige.

Nøtter
Macadamianøtter er giftige for katter. Valnøtter og andre nøtter er ikke like farlige, men inneholder mye fett som kan gi diaré og oppkast. Det sikreste er derfor å ikke gi noen form for nøtter til katten.

Foto: sunnysun0804

Sjokolade
Sjokolade er giftig for både hunder og katter pga. et høyt innhold av teobromin. Konsentrasjonen av teobromin er spesielt høy i mørk sjokolade og ren kakao. Dersom katten spiser sjokolade kan det føre til hjerterytmeforstyrrelser, muskelskjelvinger og kramper og ende opp med døden.

Sopp
Mange sopptyper er giftige, og selv enkelte typer som ikke skader mennesker kan ha minimale mengder med gift som er farlig for katter. Soppforgiftning kan føre til leversvikt og kan være dødelig med symptomer som oppkast og diaré.

Sukker og søtningsstoffer
Sukker er usunt for katter og inneholder ingen næringsstoffer katten trenger. Katten kan heller ikke smake søtt. Søtningsstoffer kan inneholde Xylitol og det er direkte farlig for katter.

Tomater og Aubergine
Disse grønnsakene inneholder atropin som kan fremkalle forstyrrelse i hjerterytmen til katter.

Om du mistenker at din katt har blitt forgiftet eller har fått i seg noe den ikke tåler, må du snarest kontakte veterinær!

Andre ting som ikke er direkte giftige for katter, men bør brukes med måte er;

Lever
Litt lever av og til går fint, men større mengder kan gi A -vitamin forgiftning, noe som påvirker kattens skjelett og kan i alvorlige tilfeller være dødelig.

Ost og melk
De fleste katter er laktoseintolerante, så man bør være forsiktig med å gi dem ost og melk. Små biter av ost som snacks av og til kan gå greit, men det varierer fra katt til katt.

Foto: Deborah Breen Whiting

Potet og søtpotet
Poteter og søtpoteter inneholder veldig lite næring for en katt. De er ikke skadelige, men katten har minimalt behov for karbohydrater, så disse bør ikke være en del av kattens kosthold.


Tunfisk
Mange forbinder tunfisk med kattemat, men store mengder tunfisk fra boks – særlig den typen ment for menneskeføde – inneholder veldig mye salt, noe som ikke er bra for katter. Tunfisk inneholder heller ikke nok viktige næringsstoffer til at det bør utgjøre en stor del av kattens kosthold.

Tekst: Heidi Stokke

Bli månedsgiver

Din støtte vil hjelpe dyrene slik at de får nødvendig veterinærtilsyn og andre nødvendige ting
Som fast månedsgiver er du medvirkende til at vi får hjulpet hjemløse dyr i Oslo, Viken og Østfold.
Les mer

Gi en gave

Du kan støtte vårt arbeid direkte på kontonummer 1503.53.42599.

Gi en gave

Husk at donasjoner over kr 500 gir rett til skattefradrag.
Les mer