Katters søvnbehov

Mange som har katt undrer seg over hvor mye katten faktisk sover. Katter ser ut til å ha et umettelig behov for søvn og kan sovne under de merkeligste forhold. De sover i snitt 15 timer i døgnet, og noen kan sove så mye som 20 timer. Men hva kommer dette store søvnbehovet av, og er det mulig å påvirke kattens døgnrytme?

Et sort hvitt foto av en sovende tigerstripet katt.

Nattdyr

Katter er nattdyr. Det betyr at de er mest aktive om natten – når du sover. Det kan derfor virke som om katten sover hele tiden, mens den i realiteten sover når du er våken og er aktiv når du sover.

Katter våkner ofte rundt skumring og holder seg mer eller mindre aktive hele natten. De holder seg ofte litt mer i ro når det er på det mørkeste og våkner til igjen rett før soloppgang. Etter frokost krøller de seg gjerne sammen og sover frem til skumring igjen, med noen mindre opphold for spising og dobesøk.

Katter er rovdyr. De er programmert til å jakte på mindre dyr, gjerne om natten. Det er rundt skumring og før soloppgang at kattens naturlige bytte, små pattedyr og fugler, legger minst merke til farene som lurer, noe som gir katten større sjanser for å få klørne i et lite måltid.

Å jakte krever utrolig mye energi. Uansett om katten din er utendørs og jakter på levende mus eller om den er inne og jakter på lekemus, krever denne aktiviteten mye energi fra katten. Den må derfor sove for å fylle opp energilagrene, slik at den kan gå på jakt også neste natt.

Kattens søvnmønster

Som mennesker sover også katter enten ganske lett eller veldig tungt. Når katten sover lett, er kroppen posisjonert slik at den når som helst kan ta sats og sprette av gårde. Da ligger de ofte rett ned på alle fire uten å legge hodet ned. Når de sover dypt, er de gjerne krøllet sammen som en ball eller de ligger på siden. Katter er ikke i dyp søvn over lange perioder av gangen. De kan sove dypt i omtrent fem minutter, før de igjen går over til lettere søvn. Denne vekslingen skjer gjennom hele søvnperioden.

En rødstripet katt sover med labbene på brystet og oppned...

Enkelte mennesker blir påvirket av været, og det samme gjelder katter. Katter sover mer når det er dårlig vær. Dette gjelder også innekatter, som kan bli mer søvnige av regnvær, selv om de uansett ikke skal ut. I hvilken grad katter blir påvirket av været er avhengig av rase, alder, temperament og generell helse.

Påvirke kattens døgnrytme

Selv om katten har sine faste søvnvaner med å sove på dagtid og være våken om natten, er de svært sosiale og tilpasningsdyktige. De kan tilpasse døgnrytmen sin til en viss grad, dersom det betyr at de får mer tid sammen med sine kjære – altså eierne.

En studie fra 2013 viste at det er flere faktorer ved kattens hjem som kan påvirke søvnmønsteret. Ti katter ble delt i to grupper. Den ene gruppen bodde i små hus sammen med sine eiere og hadde tilgang til en liten bakgård én time hver morgen. Den andre gruppen bodde i større hus sammen med sine eiere, hadde tilgang til et stort uteområde gjennom hele dagen og ble holdt utendørs hele natten, fra kl. 21.00 til kl. 08.00. Ikke overraskende utviklet kattene som bodde i mindre hus og var mindre ute, en døgnrytme som var mer lik sine eiere enn kattene som bodde i større hus og var mer utendørs.

Tabby katt sover på en turkis sofa

Noen eiere synes det kan være forstyrrende at katten er våken og aktiv om natten. Kanskje våkner du av at katten vandrer oppå dyna di eller at den pirker borti nesen din. Dette kan være søtt i begynnelsen, men når det stadig forstyrrer nattesøvnen, kan det fort bli et irritasjonsmoment.

Selv om de fleste ikke nødvendigvis kan tilpasse bosted etter hva slags døgnrytme man ønsker at katten skal ha, er det enkelte ting du kan gjøre for å påvirke kattens døgnrytme og nattlig aktivitet:

· Ignorer kattens nattlige aktiviteter. Hvis katten vekker deg om natten og du reagerer med å rope og kaste den ut, har den fått oppmerksomheten din og vil fortsette med denne atferden. Katten vil heller ha skjenn enn å ikke få oppmerksomhet i det hele tatt.

· Gi katten det største måltidet ved kveldstid. Da unngår du at katten forsøker å vekke deg om natten fordi den er sulten.

· Øk kattens aktivitet på dagtid. Lek med katten så mye som mulig. Når katten har vært aktiv på dagtid, har den større behov for å fylle opp energilagrene ved å sove om natten. Finn ut hva slags leker katten liker og ha disse tilgjengelige om natten, slik at den selv kan holde seg aktiv.

· Å finne mat på samme sted hver dag, er unaturlig for katter. Forsøk å gjemme mat på litt forskjellige steder før du legger deg – i vinduskarmen, bak bøker i bokhyllen, bak sofaputer og lignende. Da må katten bruke energi på å lete etter maten og den holder seg aktiv om natten.

· Anskaff en matbeholder som er tidsinnstilt. Da kan du stille den inn slik at den gir katten mat på de tidspunktene den er mest aktiv. Det finnes også matbeholdere som krever at katten løser en oppgave før den får tilgang til maten. Dette gir katten både mental og fysisk stimulering.

Det kan være verdt å merke seg at dersom katten plutselig endrer aktivitetsnivået sitt tilsynelatende uten noen grunn, kan dette være tegn på sykdom. Dette gjelder både ved mindre og mer aktivitet enn normalt. Smerter kan også gjøre det vanskelig for katten å være rolig om natten, slik at katter som tidligere har latt sine eiere sove i fred, plutselig kan begynne å mase om natten.

Kilder: PetMD, Journal of Veterinary Behavior, RSPCA, Purina.
Tekst: Julianne Aga