Kattens balanse

Katter har en unik balanse. De kan balansere på smale gjerder, stå støtt på tynne stolper og, ikke minst, lande på alle fire når de faller fra en høyde. De får det til å se så enkelt ut, der de elegant spretter fra én stol til en annen, eller grasiøst hopper ned fra en hylle.

Lander på potene

Det at katter har en tendens til alltid å lande uskadet på alle fire, har forbløffet vitenskapsfolk siden 1800-tallet. I 1894 benyttet en fransk forsker kalt Etienne-Jules Marey et kamera som fotograferte en katts fall med 60 bilder i sekundet. Dette viste at katten roterer i luften for å lande trygt på underlaget.

By Étienne-Jules Marey – http://twicsy.com/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31154812

I kattens indre øre ligger et balanseringssystem kalt det vestibulære apparatet. Når en katt hopper eller faller ned fra en høyde, bruker den enten synet eller det vestibulære apparatet for å finne ut hva som er opp og hva som er ned, så roterer den overkroppen til å vende nedover. Underkroppen følger dermed etter, og katten lander mykt på alle fire. Denne vridningen er mulig fordi katten har svært fleksible ryggvirvler.

Katters skjelettstruktur er helt unik, med 30 ryggvirvler og ikke noe kragebein. Ryggen buer seg, føttene beveges under kroppen og forpotene dras nær hodet for å beskytte det når den treffer underlaget.

Evnen til å vri kroppen og falle trygt, lærer katter allerede innen de er 7 uker gamle. Derfor ser man også små kattunger som mestrer dette.

I tillegg til at katten vrir seg i luften, får den hjelp av sin lette benstruktur og lille kropp. Dette er med på å redusere hastigheten på fallet, som igjen demper støtet mot bakken. Man kan også se katter som faller fra større høyder som flater ut kroppen sin som en fallskjerm, for å skape mer luftmotstand og dermed redusere hastigheten.

Kan skade seg i fall

Selv om katter stort sett lander på potene, kan de skade seg når de faller. Har man katt, skal man derfor være forsiktig med å ha åpne vinduer uten sikring. Et insekt eller en fugl kan fort distrahere katten slik at den mister balansen og faller. Det er også mange katter som liker å sove i vinduskarmen, og da er det fort gjort at den strekker seg eller snur seg og ruller over kanten. Åpne vinduer bør derfor sikres med et nett eller gitter, for å forhindre at katten kan falle ut.

Dette gjelder ikke bare for vinduer opp i etasjene. Faktisk kan kortere fall, fra første eller andre etasje, skade katten mer enn fra høyere fall, fordi katten ikke får tid til å rette ut kroppen i luften.

Bruker halen

Katters balanse gjør seg ikke bare synlig når den faller, men også når den uproblematisk og elegant balanserer på smale gjerder eller gelendre.

Tidligere har det vært uvisst hva som har vært grunnen til at katter mestrer dette, men en studie fra 1998 viste at de i stor grad bruker halen for å justere balansen. Forskerne lærte katter å balansere på en smal planke, og tok videoopptak av kattene bakfra mens de gikk på planken. Forskerne flyttet enkelte ganger på planken mens kattene balanserte, og vinkelen på halen ble målt for å finne ut om den skilte seg fra de gangene planken ikke ble flyttet.

Når kattene gikk på planken uten å bli forstyrret, sto halen mer eller mindre rett opp. Når planken ble flyttet på, beveget halen seg til motsatt side av dit planken ble flyttet, og vinkelen på halen var avhengig av hvor mye og hvor raskt planken ble flyttet. Dette viser at katter i stor grad bruker halen til å holde og gjenopprette balansen.

Vestibulær sykdom

Kattens balanseevne kan bli skadet hvis den blir rammet av vestibulær sykdom. Dette er en tilstand hvor katten plutselig mister koordinering og balanse. Det blir synlig ved at den sjangler, ser raskt fra side til side, beveger hodet opp og ned og kaster opp.

Grunnen til at katten får denne atferden er at det vestibulære apparatet i det indre øret har blitt skadet. Dette påvirker kattens koordineringsevne og balanse, og den vil ha vanskeligheter med å gå rett.

Sykdommen kan ramme katter i alle aldre og alle raser, men siamesere og burmesere er oftere rammet enn andre raser. Årsaken til dette er uvisst.

Det er usikkert hva som forårsaker sykdommen, men infeksjoner i øret kan være en årsak. Svulst i øret kan også forårsake ubalanse, men dette er svært uvanlig. Eksponering for enkelte medikamenter og giftstoffer kan også gi symptomer på vestibulær sykdom.

Siden årsaken til sykdommen som regel er ukjent, kan den være vanskelig å behandle. Men dersom det kommer av en infeksjon i øret, kan antibiotikabehandling være en løsning. En rammet katt kan også ha behov for kvalmestillende, og å få hjelp til å spise og drikke.

Selv om denne sykdommen kan være en påkjenning for både katt og eier, forsvinner stort sett symptomene etter noen dager. Du bør likevel ta en tur til veterinæren med katten din dersom du mistenker at den kan ha fått problemer med balanse og koordinering.

Det er ikke funnet noe tegn på at vestibulær sykdom er smittsom, hverken mellom katter eller til mennesker.

Kilder: Live Science, Purina, The Public Domain Review, VCA Hospotals, Research Report – Balance of the cat: role of the tail and effects of sacrocaudal transection
Tekst: Julianne Aga

Bli månedsgiver

Din støtte vil hjelpe dyrene slik at de får nødvendig veterinærtilsyn og andre nødvendige ting
Som fast månedsgiver er du medvirkende til at vi får hjulpet hjemløse dyr i Oslo, Viken og Østfold.
Les mer

Gi en gave

Du kan støtte vårt arbeid direkte på kontonummer 1503.53.42599.

Gi en gave

Husk at donasjoner over kr 500 gir rett til skattefradrag.
Les mer