Katten – ofte misforstått av oss mennesker

Har du noen gang tenkt over hvordan andre dyr sammenlignes med hunder, som om de er vårt ‘standard’ familiedyr som alle andre dyr vurderes ut ifra? Dette faller gjerne dårlig ut for katten, som har et helt annet kroppsspråk og andre måter å vise hengivenhet på enn hunder – noe som får mange til å mene at katter er overlegne og lite sosiale dyr.

Hund og katt sover sammen på en sofa

Hunder sosiale strukturer er basert på samarbeid. På mange måter kan deres sosiale grupper sammenlignes med et fotballag. Hvert medlem i gruppen har en oppgave som er nødvendig for at gruppen skal nå sitt felles mål, og hver hund kjenner sin plass i forhold til gruppens hierarki.

Grupper av katter fungerer mer som et nabolag. Et nabolag er en gjeng mennesker som bor i nærheten av hverandre, og det finner visse uskrevne sosiale regler som at man for eksempel opptrer høflig overfor hverandre når man møtes. Men det finnes ikke egentlig noen definert struktur som regulerer de sosiale relasjonene man har til sine naboer. Noen naboer er gode venner – passer barna til hverandre og tilbringer tid sammen. Noen naboer er på hils – de slår av en prat ved postkassa, men spiser ikke middag sammen eller går på besøk til hverandre. Andre naboer ignorerer hverandre helt og holdent, og noen naboer kan ikke utstå hverandre.

To katter krangler i gresset.

Grupper av katter som lever sammen har mange likheter med et menneskelig nabolag, og er på mange måter likere oss mennesker enn hundene er.

Kattedyr er av natur ensomme jegere og – med unntak av løvene – er de ikke typiske flokkdyr. Men selv om våre tamkatters ville forfedre foretrakk å leve alene, er huskattens sosiale atferd mer variert og hovedsakelig avhengig av antallet katter i et gitt område samt tilgangen på mat. Huskatten har vist seg å være et svært tilpasningsdyktig dyr, og selv om katten i bunn og grunn fremdeles er en ensom jeger, vil den i mange situasjoner (både naturlige og menneskeskapte) tilpasse seg å leve i en gruppe med sosiale strukturer. Dette gjelder både i hjem der flere katter bor under samme tak, i nabolag med mange katter og i kattekolonier.

Forvillede katter samles ofte i kattekolonier ved steder der det er god tilgang på mat. Selv om det kan dannes et løselig dominanshierarki i disse koloniene, er kattenes sosiale bånd komplekse og de har ikke et tydelig hierarki slik en tilsvarende gruppe med hunder vil ha. Katter kan forme sterke bånd med andre katter. Hunnkatter holder gjerne sammen og passer på og til og med ammer hverandres kattunger. Andre overser hverandre og har ingenting med hverandre å gjøre. Men kolonikatter er selvstendige individer, de jakter ikke sammen og om mattilgangen blir dårlig kan kolonien oppløses.

Mange katter spiser sammen på bakken.

Katter og hunder har utviklet seg ulikt i forhold til sosiale relasjoner – hunder har status og posisjon i sin familieenhet, mens katter ikke tradisjonelt lever i familiegrupper. I naturen vil en katt gjøre krav på et territorie og forsvare det med makt. I tillegg er den sosiale interaksjonen mellom katter flytende og i stadig endring, mens hunder har et mer satt hierarki som ikke endrer seg mye.

Dessverre oppfatter mange katter som einstøinger som ikke er i stand til å kommunisere med oss, og som ikke er interessert i å knytte seg til mennesker. Fordi katter ikke fra naturens side er flokkdyr, tror mange at de ikke trenger like mye tilhørighet og samhandling med menneskene sine som hunder gjør. Katter blir oversett og forsømt fordi mennesker nekter å forstå dem, og de kan bli straffet for ikke å være hunder.

Kattetrener og atferdsekspert Molly DeVoss forklarer at fordi hunder ønsker å glede familiemedlemmer høyere opp i herarkiet – mennesker eller andre hunder – vil de utvise adferd som mennesker liker. Dette kan være å vise lydighet så vel som å søke kjærlighet og kos. Katter har derimot ingen instinkter som driver dem til å tilfredsstille andre medlemmer av familien, så lenge de får dekket sine grunnleggende behov. Dette betyr ikke at en katt ikke ønsker og setter pris på nærhet og omsorg fra ‘sine’ mennesker.

For alle som har har hatt glede av å bli eid av en katt, er det ikke vanskelig å se at katter er sosiale dyr som har komplekse vennskapsforhold med hverandre og med menneskene sine. Katten blir så ofte misforstått, og som en direkte følge av dette har katter lavere status enn hunder og tusenvis av katter dumpes, fraflyttes eller etterlates alene hvert år. Derfor er det så viktig å spre kunnskap om disse fantastiske dyrene, så de kan få den respekten og omsorgen de fortjener.

To katter sover sammen, den ene vasker den andre.

De færreste mennesker er likegyldige til katter – det kan virke som om det er vanlig å ha et elsk/hat forhold til disse små rovdyrene. Mange mener katter er uberegnelige, uforståelige og skumle. Vi tror dette i hovedsak skyldes at man ikke kjenner kattens språk og atferd, som på mange måter er mer subtilt enn hunders.

Så la oss korrigere noen av de vanligste feiltolkningene av katteatferd, og forklare hva de faktisk betyr;

Katten ruller rundt og viser deg magen sin – angriper hånden din om du forsøker å gi magekos;
– Betyr ikke: Kos meg på magen!! Haha – der lurte jeg deg!!!
– Betyr faktisk: Jeg er leken! Om du forsøker å kose meg på magen kommer jeg til å fange armen din og bite litt fordi jeg tror vi skal lekesloss!

En tigerkatt ligger på ryggen og har labbene lekent strukket mot kamera.

Katten slapper av på ryggen med magen i været – angriper fremdeles hånden din om du forsøker å gi magekos:
-Betyr ikke: Haha – lurte deg igjen!!
-Betyr faktisk: Jeg viser deg magen min fordi jeg stoler på deg. Vær så snill å ikke misbruk tilliten min ved å invadere min intimsone. Jeg kan kanskje godta magekos om jeg ikke er kilen og jeg kjenner deg godt.

Katten hugger etter deg mens du klapper den:
– Betyr ikke: Jeg har plutselig bestemt meg for at jeg ikke liker deg lengre!
– Betyr faktisk: Du klapper meg på en måte som overstimulerer meg. Vær så snill å hold deg til å kose meg på hodet og skuldrene istedenfor resten av kroppen neste gang.

En katt biter en hånd.

Katten befinner seg i samme rom som deg, men gjør ingen forsøk på å ta kontakt eller komme bort til deg:
– Betyr ikke: Jeg ignorerer deg!
– Betyr faktisk: Vi tilbringer tid sammen! Jeg respekterer deg ved å gi deg armslag, samtidig som jeg nyter selskapet ditt.

Katten slår/klorer hånden din når du forsøker å klappe den:
– Betyr ikke: Jeg hater deg!
– Betyr faktisk: Du har ikke gjort det klart for meg at vi ikke leker, eller måten du nærmer deg meg på skremmer meg. Vær roligere, snakk med mykere stemme, få øyekontakt med meg og blunk sakte til meg før du forsøker igjen.

En katt biter en hånd.

Katten sitter og stirrer på deg:
-Betyr ikke: Jeg utfordrer deg/planlegger å ta livet av deg/er generelt ond og skummel.
-Betyr faktisk: Jeg er et dyr tilpasset et liv i ørkenen, så tårevæsken min er tykk og holder øynene mine fuktige lenge av gangen. Jeg synes mennesker er interessante og liker å observere dem. Jeg trenger bare ikke å blunke så ofte som dere gjør!

Katten stirrer på deg og blunker sakte.
– Betyr ikke: Jeg er overlegen og tror jeg er smartere enn deg!
– Betyr faktisk: Jeg liker deg! Men jeg trenger ikke å komme helt opp i ansiktet ditt for å vise deg det. Jeg kan sitte her borte og sende deg katte-slengkyss med øynene for å vise deg at jeg er glad for at du er her!

En vakker katt myser, smiler.

Om en katt snor halen sin rundt bena dine, er det kattens versjon av et vennlig håndtrykk og den viser at den er glad for å se deg.

Når en katt snur ryggen til deg avviser den deg ikke, den stoler på at du vil beskytte den mot eventuelle bakholdsangrep. Legg merke til at en katt som ikke kjenner deg men heller ikke finner deg truende, kan den legge seg slik at den har ansiktet mot deg og halvveis holde øye med deg. Den stoler ikke 100% på deg enda, men den godtar deg.

Når en katt kjenner og liker deg, kan den ofte sette seg i nærheten av deg med ansiktet vendt samme vei som du ser. Dette er noe katten gjør helt bevisst, og det er et tegn på vennskap. Så neste gang du sitter og ser på TV og katten sitter ved siden av deg og later som den også følger med på fredagsfilmen, betyr det faktisk at den ser på dere som bestekompiser som deler en hyggelig stund sammen.

En katt på sofaen og en kvinne på gulvet foran.

Om en katt virkelig elsker deg og stoler på deg, snur den gjerne ryggen til deg og legger seg til å sove. Den sover med ansiktet mot veggen i nærheten av deg, eller et sted der den ikke har oversikt over rommet rundt seg. Dette er ekte kattekjærlighet og ikke en kald skulder! Det katten faktisk sier er ‘Jeg føler meg trygg når du er sammen med meg. Jeg vet at ingenting vil snike seg innpå meg fordi du er her og passer på meg.’

Katter kan være veldig selvstendige, men de fleste katter setter også stor pris på vennskap med og selskap av andre katter og mennesker. Noen katter vil helst ligge på fanget hele dagen, andre er mer egenrådige og er fornøyd med å være sammen med menneskene sine litt på avstand. Hos Dyrenes Hus har vi sett at katter som er født i en kattekoloni uten kontakt med mennesker, kan bli like hengivne og trygge familiemedlemmer som katter oppvokst i et trygt hjem. Hver eneste katt har sin helt egen personlighet, og akkurat som oss fortjener de å bli elsket og godtatt for den de er!

Kilder: Boredpanda, Icatcare.org, Petmd.com, BBC, Smithsonian Magazine, ExcitedCats.com
Tekst: Heidi Stokke