Ikke reis fra katten din!

Sara_122 (2)

«Katten klarer jo seg selv», sier mange; «bare et døgn eller to går da fint.»

Nei, det gjør ikke det. Det er faktisk straffbart å reise fra katten uten å sørge for daglig tilsyn. Eiere som reiser fra dyrene sine uten dyrepasser, slipper dyr ut i naturen eller setter dem bort for å dø, vil nå kunne risikere å få et gebyr som er langt større enn det ville kostet å betale for pass av dyret. Det nærmer seg ferietid, og erfaringsvis er det mange katter som vil legge ut på vandring fordi de blir overlatt til seg selv.

Noen ganger har eier faktisk sørget for pass, en nabo som stikker innom med mat og sjekker at alt står bra til, mens katten går fritt ut og inn av katteluken. Dyrenes Hus anbefaler ikke dette, men det er ikke ulovlig. En klar forutsetning er at katten er kastrert og chippet. Det beste er imidlertid at den holdes inne, og at naboen låner nøkkel. Litt kjedelig for katten, men da er den i alle fall trygg. Å komme hjem til en sur katt er tross alt bedre enn å komme hjem til en skadet katt eller ingen katt.

Det finnes flere dyrepensjonater, og Dyrenes Hus anbefaler å benytte disse dersom man ikke får naboer eller andre til å stikke innom når man er bortreist. Dyrenes Hus er glad for at regelverket nå er strammet opp for å sikre dyrene det tilsynet de trenger og har krav på. Vi har sett nok av dyretragedier med bakgrunn i at dyr er blitt overlatt til seg selv. Vi ønsker en holdningsendring hvor fokuset er på dyreeiers ansvar, fremfor unnskyldninger om «hendelige uhell» der kjæledyr er blitt borte, drept eller skadet.

Tekst: Sølvi Frøland Svoren

Foto: Dyrenes Hus

http://www.budstikka.no/meninger/nyheter/dyrenes-hus/ikke-reis-fra-katten-din-uten-tilsyn/s/5-55-109685

http://www.budstikka.no/nyheter/dyr/dyrebeskyttelsen/na-kan-du-fa-bot-for-a-reise-fra-katten/s/5-55-112253