Hvorfor årlige veterinærbesøk?

På tross av at det finnes mange flere katter enn hunder i landet vårt, er det flest hunder som kommer jevnlig til veterinæren.

Det kan være mange grunner til at katteeiere generelt drar sjeldnere til veterinær enn hundeeiere – for en del har hunden høyere status som familiedyr enn katten.

Foto: Magda Ehlers

Katter er flinke til å skjule skader eller sykdom, og mange synes det er utfordrende å få katten inn i reiseburet. Det er også færre katter enn hunder som er forsikret, så kanskje er bekymring for dyre veterinærregninger en del av årsaken.

Anbefalingen fra veterinærene er klar – katten bør til regelmessig helsesjekk hos veterinær minst en gang i året. For eldre katter, eller katter med kroniske sykdommer bør besøkene være hyppigere.

Foto: PublicDomainPictures

Ved en helsesjekk vil veterinæren se over hele katten – fra haletippen til værhårene – og se etter tegn på skader eller sykdom.
Ørene blir sjekket for parasitter og midd, og tennene sjekkes for tannsten eller tegn på tannsykdom som dessverre er vanlig hos katter, særlig etter hvert som de blir eldre. Hjerte og lunger sjekkes og kattens generelle helsetilstand vurderes.

Årlig vaksinering er viktig for å forebygge sykdommer som katteinfluensa, om du planlegger å ta med katten din utenlands må den vaksineres mot rabies.

Informer alltid veterinæren om endringer i kattens adferd, appetitt, toalettvaner og annet som kan gi en indikasjon på kattens generelle helsetilstand.

Mange helseproblemer hos katt kan heldigvis behandles godt ved hjelp av små endringer i livsstilen eller ved bruk av medisiner. Når din katt jevnlig er til kontroll hos veterinær er sjansen stor for å oppdage potensielle helseproblemer tidlig slik at katten kan få hjelp.
Dette kan også forebygge større veterinærutgifter når sykdommer blir behandlet i tide. Men best av alt- du hjelper katten din ved å sjekke kattens helsestatus jevnlig.

Din beste venn fortjener en årlig helsesjekk!

Kilder: Dyreklinikk.no, Purina.

Tekst: Heidi Stokke