Hvil i fred Freya

Hvalross (ikke Freya)

Så måtte altså Freya bøte med livet fordi vi mennesker ikke klarte å oppføre oss. Vi har flokket oss rundt henne, kastet stener på henne, tatt drøssevis av selfies og gått helt, helt nær henne. I tillegg bader vi rett ved henne vel vitende om at hun er i vannet eller i nærheten. Vår uvilje til å respektere Freya, førte til at hun ble drept.

Hun har vært gjest i flere land; Skottland, Storbritannia, Tyskland, Island, Shetland, Nederland, Danmark og Sverige. Men det er bare i Norge hun ikke ble tolerert. Jo, for så vidt ble hun det i begynnelsen av sin visitt. Da hun hadde nyhetsverdi og ble kjendis. Men hvor var det det snudde? Var det når Freya svømte etter en badende? En badende som visste at hun var der vel og merke.

I dag er Freya en global nyhet. Ord som drept, henrettet og myrdet blir brukt om hennes avlivning, og med rette. For er det ikke typisk i det dyrefiendtlige Norge at vi tyr til «avlivning»? Spiller ingen rolle at Freya er på rødlista, klassifisert som en sårbar art. Spiller heller ingen rolle at hun ikke er aggressiv og at andre land har hvalrosser liggende på sine brygger uten noe problem. Badesesongen er også snart over, faren for at noen skulle komme til skade ved å møte på henne i vannet, ville avtatt kraftig om bare noen få uker.

 

Signaleffekten av Fiskeridirektoratets avgjørelse underbygger den dyrefiendtlige utrydningspolitikken vi har i Norge. Det er også helt tydelig at vi mennesker fortsatt ser på dyr som underholdning og at de er til for oss. Vi klarer ikke en gang leve med én hvalross. Hva sier det om oss.

Vi deler denne planeten med alle andre arter og vi må kunne sameksistere. Sammen med Freya er det titusenvis av arter på rødlista. Dyrenes Hus avbilder planetens truede dyr dag for dag på vår Instagram: https://www.instagram.com/dyrenes_hus/ De fortjener å bli synliggjort. Det er en trist jobb og et sørgelig faktum. Men vi har ikke råd til å miste flere dyr.

Hvorfor kunne vi ikke finne et annet alternativ for Freya, og vise mer respekt for liv?

Effekten av klimaendringene kan føre til at det blir mer vanlig å få besøk av hvalrosser og andre dyr i årene som kommer. Deres habitat krymper, og de søker seg til plasser som f.eks Oslofjorden. Hva vil skje neste gang en hvalross besøker oss på sørligere breddegrader? Skal de også drepes i alle tilfellers skyld?

Tekst: Lynn Moltzau

Bli månedsgiver

Din støtte vil hjelpe dyrene slik at de får nødvendig veterinærtilsyn og andre nødvendige ting
Som fast månedsgiver er du medvirkende til at vi får hjulpet hjemløse dyr i Oslo, Viken og Østfold.
Les mer

Gi en gave

Du kan støtte vårt arbeid direkte på kontonummer 1503.53.42599.

Gi en gave

Husk at donasjoner over kr 500 gir rett til skattefradrag.
Les mer