Hundens syn

Hundens syn fungerer ikke helt på samme måten som menneskers syn. De er ikke totalt fargeblinde, men de ser verden i færre farger. Og selv om hunder ikke ser like klart og fargerikt som oss, er deres evne til å se bevegelse overlegen. Det er også grunn til å tro at hunder har bedre nattsyn enn mennesker. Noe av grunnen til dette er at hundens øyne er bygd opp slik at de er mer følsomme for lys. De har et lysreflekterende lag i øyet som hjelper dem til å se i mørket. Dette er også det som gir gul blending om vi tar bilder av hunden i et mørkt rom eller ute om natten.

Menneskers øyne kan skille mellom rød og grønn, og mellom blå og gul. Dette gjør at vi kan se mange nyanser av farger. Hundens øyne, som de fleste andre pattedyr, kan skille blå og gul, men ikke rød og grønn. Det vil si at hundens øyne fungerer ganske likt som mennesker med fargeblindhet. 

Det varierer fra rase til rase hvor godt hunder ser, avhengig av blant annet hodeform og forrmålet de er avlet til. Noen har øynene tett sammen, mens andre har de langt ut på sidene av hodet.  En hund kan se omtrent 200-400 grader, avhengig av hvor øynene sitter på hodet. Det gir muligheten for et bredt syn, men uten overlapping slik vi mennesker har. Det vil si at mennesker er bedre på både avstandsvurdering og nærsyn enn det hunden er, men at de ser ting som beveger seg mange ganger bedre enn vi gjør. Hvis noe beveger seg, kan hunden se det på en avstand på 900 meter, mens de kan kun se noe på 500 meters avstand dersom det står stille.

Lenge var man av den oppfatning at hunden ikke greide å oppfatte hva som skjer på en TV-skjerm, men med ny teknologi regner man det som mest sannsynlig at hunden nå ser like godt på TV som ute i den virkelige verden. Grunnen til dette er at TV-ene i dag viser flere bilder per sekund enn de gjorde før. Mens gamle TV-er kunne skifte opp til femti bilder per sekund, og hunden derfor mest sannsynlig kun oppfattet det som flimmer, kan vi i dag få kjøpt TV-er som kan gjøre langt flere bildebytter i sekundet. Vi mennesker trenger mellom seksten og tjue bilder per sekund for å se det som en sammenhengende film, mens hunden trenger rundt sytti bilder. 

En liten «funfact» til slutt: visste du at hunder har hele tre øyelokk? Det tredje lokket ligger under det nedre øyelokket i øyekroken mot snuten. I dette tredje øyelokket finnes et kjertelvev som produserer store deler av tårevæsken som fukter øyet. Hele 40% av tårevæsken produseres her. 

Kilder: livescience.com, no.wikipedia.org, blog.dogley.com/no, dyrekassen.no, forskning.no 
Tekst: Ane Sletten Østlie