Heteslag hos hund

Enkelte hunderaser som mops, bulldog og shih tzu er særlig utsatt for heteslag.
Dette er raser med korte snuter, (brachyocephale) og de er blant dem man skal passe ekstra godt på i varmen. Det gjelder også hunder med tykk pels eller hunder med hjerte- og respirasjonsproblemer. De kan være mer følsomme for sommervarmen enn andre hunder.

Foto: Charles


Det viktigste steget i behandlingen av heteslag er faktisk å gjenkjenne det. Hunder har ikke svettekjertler på kroppen slik som oss mennesker, bortsett fra noe under potene. Disse svettekjertlene fungerer dårlig til å bli kvitt varme.

Hunder svetter hovedsakelig gjennom munnen og regulerer kroppstemperaturen ved å pese, samt via slimhinner i snuten, tungen og munnhulen. Økt spyttproduksjon gir en mer effektiv avkjøling, men kan bli så intens at hunden blir uttørket. Hunder kan derfor tåle varmen dårligere enn mennesker.

Akkurat som oss, har de også behov for mer væske i varmere vær. Er de i tillegg veldig aktive på varme dager må man passe på å gi hunden nok drikke og alltid ha med seg frisk vann til hunden. Oppheting av hunder kan skje på veldig kort tid, særlig i biler, og veien til kritisk dehydrering kan være veldig kort.

Legg mosjon og lek til kveld eller tidlig morgen
Veterinærer råder hundeiere om å være oppmerksom på at leking på veldig varme dager bør modereres. En hund kan bli veldig ivrig og raskt overopphetes på en varm sommerdag. Sett av leketiden til kvelden eller tidlig morgen når det er kjøligere ute. Ikke mosjoner hunden på varme dager og unngå å sykle med hunden. Peser hunden mye på en vanlig luftetur kan det være greit å bære den hjem om det er en mindre hund. Bind aldri hunden fast på et solfylt sted når det er varmt i været, men finn et skyggefult sted med kjølig gulv om det er mulig, og tilgang til friskt vann.

Foto: Herbert Aust

Symptomer på heteslag:
De første symptomene på heteslag er at hunden blir urolig, den peser og sikler. Hunden søker mot vann, til et kjølig gulv/underlag, eller til et skyggefullt sted å oppholde seg.

Hunden kan også ha røde og tørre slimhinner, høy puls og virke forvirret.
Videre symptomer er at hunden kan begynne å sjangle eller at den faller ned.

Ved disse symptomene har hunden allerede heteslag. Hunden fortsetter å pese og den kan legge seg ned og ikke ville reise seg igjen. Dehydreringen kan så føre til blodig oppkast og diare. 

Dersom en hund rammes av et heteslag, bør den undersøkes av veterinær selv om dyreeieren klarer å få ned temperaturen.

Den hyppigste årsaken til alvorlig overoppheting i bil, er at luften inne i bilen mettes med vanndamp. Når luftfuktigheten blir høy minker effekten av pesingen, siden fordampningen (som avkjøler dyret) hemmes. Ved å pese kjøles blodet ned gjennom at kald luft passerer blodårene i munnen. Hvis temperaturen i omgivelsene er for høy, som for eksempel i en bil, settes denne temperaturreguleringen ut av funksjon.

Dersom hundens kroppstemperatur blir for høy, kan den få alvorlige skader i hjernen, hjertet, tarmene, leveren og nyrene, og hunden kan i verste fall dø. I alvorlige tilfeller vil hunden besvime og miste bevisstheten.

Foto: Brennan Emerson

Temperatur i bilen
Selv ved 18 grader i skyggen kan det fort bli opp mot 40°C inne i bilen.
Grunnen til at man ber forbipasserende knuse ruten og redde ut hunder i biler er nettopp fordi temperaturen øker raskt i en bil. Hunden kan overopphetes på kort tid og dermed få heteslag. Det kan ofte stå om liv og minuttene blir dyrebare.

TidTemperatur uteSkygge/solTemperatur i bil
08.3014°CSkygge 19°C
09.3018°C Skygge 38°C 
10.3020°CBlandet 47°C 
11.3020°CSol 58°C 
12.0023°C Sol 62°C 
13.3022°CSol 85°C

Forsøk å få tak i eieren. Send sms til Statens vegvesen. Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummer og send meldingen til 2282.
Hvis du ikke får tak i bilens eier må du kontakte politiet på telefon 02800.
Dersom dyret lider og du ikke får tak i eier eller politi, kan du hjelpe dyret ut.

Reager raskt
Vann er essensielt for å redde en hund som har fått heteslag. Det er viktig at du reagerer raskt og væter hele hunden, spesielt på buk og bryst. Du kjøler den ned enten ved å dusje den med vann, dekke den med et vått håndkle eller legge den i et badekar.

Pass på at vannet ikke er for kaldt, da hunden kan gå inn i sjokk. Ikke bruk is eller iskaldt vann. Hunden kjøles da ned og man bør måle temperaturen ca hvert 5. minutt, til temperaturen har sunket ned til ca. 39 grader.

Det er viktig at hunden får oppfølging av veterinær ved alvorlige tilfeller av overoppheting, da den kan ha behov for væsketilførsel eller medisiner.

Hva gjør veterinæren?
Veterinæren fortsetter behandlingen med videre nedkjøling og væskebehandling. Det kan også være nødvendig med oksygentilførsel og krampestillende medisiner. Blodprøver analyseres for å sjekke status på de indre organene og blodets koagulasjon. Hunder som har fått heteslag kan måtte bli værende på klinikken i flere dager for intensivbehandling.
Husk: En hund som har fått heteslag må alltid til veterinær, selv om du har klart å få ned temperaturen selv.Kilder, Anicura, Firstvet, Hundehelse
Tekst: Lynn Moltzau