Guide: Lær katten å gi pote – steg for steg 

Foto: Privat

Tekst: Christine Germundson    

Her får du en guide til hvordan du kan gå frem, steg for steg, for å lære katten din å gi pote. Målet er at du skal kunne si «pote» og holde frem en håndflate, og så skal katten legge poten sin i håndflaten din. Guiden bruker kommandoordet «pote», men du kan velge en annen kommando hvis du vil. Guiden har seks steg og du går videre til neste steg når katten din mestrer inneværende steg. Hvor fort du kan gå frem vil altså avhenge av den enkelte katt, men jo flere treningsøkter du har i løpet av en dag, jo raskere vil du se resultater. Husk å ha belønning, belønningsord og eventuelt klikker for hånden før du starter treningsøkten. 

Steg 1: Få kattens oppmerksomhet ved å si navnet dens og/eller vise frem godbitene. Legg treningen til et rom i huset hvor dere får være i fred, altså et sted hvor det er få distraksjoner. Sett deg på gulvet så du får kontakt med katten, eventuelt kan du løfte katten opp på et bord – poenget er at dere skal være nær hverandre og ha god kontakt. 

Steg 2: Vi deler opp trikset i mindre, håndterlige deler og starter derfor med at du tar på kattens pote og gir den en belønning. Kriteriet for å utløse belønning er altså at du får være nær kattens pote. Noen katter kan synes at dette er ekkelt, mens andre reagerer ikke på det i det hele tatt. Gjenta dette flere ganger per treningsøkt og i så mange treningsøkter som skal til for at du får lov til å ta på kattens pote i flere sekunder.  

Steg 3: Det neste kriteriet er at du får holde rundt kattens pote uten at den drar den til seg. I starten får du kanskje bare så vidt grepet rundt poten før katten trekker den til seg, så da er det viktig å være kjemperask med belønningen så katten får belønning før den trekker til seg poten. Fortsett med dette frem til du får holde rundt kattens pote i flere sekunder uten at den trekker den til seg. Merk: Aldri hold hardt i kattens pote eller prøv å holde igjen poten hvis katten vil trekke den tilbake – da blir den bare redd og relasjonen mellom dere blir dårligere.  

Steg 4: Nå skal du begynne å løfte poten gradvis. Også her kan det hende at katten trekker poten til seg veldig raskt i starten, så vær nøye med når du belønner så katten ikke tror at det er å trekke poten til seg som resulterer i godbit. Jobb med dette steget frem til du får løftet kattens pote så høyt som du ønsker.  

Steg 5: Nå legger vi på kommandoen «pote». Ta kattens pote, hold den og løft den slik dere har trent på. Når poten er løftet i ønsket posisjon sier du «pote» og gir godbit umiddelbart. Gjenta dette flere ganger per treningsøkt, og på slutten av treningsøkten kan du prøve å holde frem håndflaten og si «pote». Gi katten tid til å tenke seg om. Hvis den løfter poten i det hele tatt, gi belønning. Hvis den etter fem sekunder ikke har gjort noe, avslutt med å ta den i poten en siste gang, si kommandoordet og gi belønning.  

Steg 6: Fortsett treningen med å innarbeide kommando frem til katten konsekvent legger poten i håndflaten din hver gang du sier «pote». Husk å gi katten cirka fem sekunders betenkningstid hver gang du gir en kommando. Fortsett å gi belønning hver gang katten utfører ønsket handling, ellers kan den miste motivasjonen. 

Gratulerer, katten har lært å gi pote! Husk at, akkurat som hos oss mennesker, kan ferdigheter gå i glemmeboken hvis katten ikke bruker dem så ofte. Pass derfor på å få katten til å gjøre triksene regelmessig så den ikke glemmer dem.  

Bli månedsgiver

Din støtte vil hjelpe dyrene slik at de får nødvendig veterinærtilsyn og andre nødvendige ting
Som fast månedsgiver er du medvirkende til at vi får hjulpet hjemløse dyr i Oslo, Viken og Østfold.
Les mer

Gi en gave

Du kan støtte vårt arbeid direkte på kontonummer 1503.53.42599.

Gi en gave

Husk at donasjoner over kr 500 gir rett til skattefradrag.
Les mer