Første bisonkalv født i Storbritannia på 6000 år

For første gang på 6000 år har en bisonkalv blitt født i naturreservatet Blean Wood i Kent. Kalven ble oppdaget 9. september etter at moren forsvant inn i skogen for å føde på et avsidesliggende sted. Det nye tilskuddet har det bra og napper allerede løv og løper lekent rundt resten av flokken. Europeisk bison har vært utrydningstruet i lang tid og befinner seg under oppsyn på utvalgte steder rundt om i Europa.

Europeisk bison er mindre enn den amerikanske bisonen. De er bedre egnet til å leve i de mer begrensede skogområdene som en gang strakk seg over store deler av kontinentet. Bisonene i dette prosjektet har blitt sluppet ut i et overvåket reservat der man undersøker hvilken innvirkning de har på skogen..

Wilder Blean-prosjektet er et initiativ for å bidra til å bekjempe klima- og biomangfoldkriser, et såkalt rewilding prosjekt. Bison er det største landdyret i Europa, og en fullvoksen okse kan bli to meter høy og veie nærmere 900 kilo. De trenger også store områder og det største problemet for britene kan bli å finne nok plass for dyrene.

 

Bison fungerer som økosystemingeniører, og skaper lys og rom gjennom deres naturlige atferd slik at annet dyreliv trives i det mer åpne habitatet de skaper. Bison er bedre egnet til å leve i de mer begrensede skogområdene som en gang strakk seg over store deler av kontinentet.

 

Bilde av Juraj Valkovic

Vi ønsker den lille nykommeren velkommen og ønsker henne et godt og langt liv, der hun sammen med flokken sin kan bidra til å skape og forbedre levekårene for andre arter. Deres tilstedeværelse fører til svært gunstige forhold for en rekke arter som er utrydningstruet i Storbritannia.

Tekst: Lynn Moltzau
Kilder: The Guardian, Euronews, CNN.