Dyreverner nektes deltakelse på svinekonferanse

Norun Haugen er blitt nektet deltakelse på svinekonferansen som arrangeres av Nortura, Norsvin og Felleskjøpet. Bransjen bedyrer at de er for åpenhet, men vil allikevel ikke gi adgang til Norun Haugen. Selv om Norun ikke er i målgruppen for konferansen, vil den være av betydning for henne for å holde seg oppdatert om næringen og hvilke tiltak som tas for å bedre dyrevelferden. Dette kan vise til at næringen ikke er interessert i en dyrevelferdsdebatt.

En gris i grisebingen

Konferanseleder Kristin Ianssen, mener Norun har misbrukt næringens tillit gjennom hennes 5 år lange undercoverarbeide som resulterte i dokumentaren; Griseindustriens hemmeligheter. Norun oppdaget tydelige lovbrudd av bønder der flere hadde tillitsverv i landbruksorganisasjoner. Etter dette gikk griseindustrien ut og lovet endringer.

Rumpen på en gris mot gitteret.

Om det er noe Norun Haugen er god på, så er det samarbeid. Hun er dyrevelferdsrådgiver og samarbeider med politikere, forskere og foregangsbønder for å utvikle løsninger som kan bedre dyrevelferden i landbruket. Undercover-metoden var helt nødvendig for å bringe det som skjer med dyrene fram i lyset, nemlig grov, systematisk dyremishandling. Kjennskap til griseindustriens flerårige historie med dårlig dyrevelferd bør heller inspirere til mer åpenhet og samarbeid.

Rasmus Hansson i MDG reagerer sterkt på hendelsen og mener arrangørene bør beklage seg til Norun, og gi henne tilgang til konferansen. Dyrenes Hus stiller også spørsmål til avgjørelsen. En åpen dialog og samarbeid er viktig for å få til bedre dyrevelferd og bedre løsninger for både dyr og bønder. Svinenæringen ser ikke ut til å være interessert i en dyrevelferdsdebatt, men heller å kneble en stemme.

Ytringsfriheten er en forutsetning for et demokrati, en god dialog er essensielt for å få til endringer og et samarbeid er nødvendig for å bedre dyrenes forhold. Avgjørelsen kan vise til at næringen kanskje ikke tåler feedback og er veldig vàre for kritikk, dette til tross for gjentagende dyremishandling i næringen over mange år. Som Rasmus Hansson sa: Dette er selvskading.

Kilder: Nationen, Dagsavisen, Nrk.
Tekst: Lynn Moltzau

Bli månedsgiver

Din støtte vil hjelpe dyrene slik at de får nødvendig veterinærtilsyn og andre nødvendige ting
Som fast månedsgiver er du medvirkende til at vi får hjulpet hjemløse dyr i Oslo, Viken og Østfold.
Les mer

Gi en gave

Du kan støtte vårt arbeid direkte på kontonummer 1503.53.42599.

Gi en gave

Husk at donasjoner over kr 500 gir rett til skattefradrag.
Les mer