Urinveisinfeksjon hos katter


Det er ganske vanlig for katter å få urinveisinfeksjon, men det er vanligst hos litt eldre katter. Da katter har ganske konsentrert urin, oppstår det lett infeksjoner.
Infeksjonen fører til hyppig vannlating som er smertefull for katten.

Det kan hende at katten mjauer ved vannlating, eller at den får et drag over ansiktet på grunn av smertene.

Bilde av en tigerstripet katt  som ligger med hodet på potene.
Foto: Charles Leslie



Tisser utenom kattetoalettet
Katter som plutselig har begynt å tisse inne utenfor toalettet kan være plaget av urinveisinfeksjon. Noen katter med infeksjon unngår kattetoalett og urinerer når de må. Da urinerer de f. eks på klær som ligger på gulvet eller på andre steder. Felles er at de tisser ofte og lite, og nesten uten varsel.


Symptomer

-De tisser oftere og mindre
-Det kan se ut som forstoppelse ettersom de «trykker»
-Katten har smerter ved vannlating
-Katten mjauer ved vannlating
-Oppførsel endres
-Det er blod i urinen
-Katten blir slappere, mindre appetitt
-Katten tisser ofte og lite
-Urinen kan ha en annen farge
-Katten vasker seg overdrevent mye
-Katten urinerer stående


Årsaker
-Urinsteiner
-Stress
-Bakteriell infeksjon
-For lavt væskeinntak (og for mye tørrfôr)


Forebygging

Vann
Ha alltid ha friskt vann til katten som du skifter ut ofte.Noen katter foretrekker større skåler med vann som helst settes et stykke unna maten. Når vannet står rett ved maten blir det fort skittent. Ha gjerne flere skåler med vann hjemme på forskjellige steder, ikke bare én skål.

Kattetoalettet
Plasser kattetoalettet på et sted der katten føler seg trygg, et sted som er rolig og privat. Noen katter foretrekker kattetoalett uten tak og føler seg tryggere i disse. Har du flere katter lønner det seg å ha flere kattetoaletter slik at alle føler seg trygge. Gjerne ett toalett mer enn det du har katter.

Bilde av en kattunge som ligger i en porselensvask
Foto: Karsten Paulick



Stress
Det kan være flere grunner til at katten opplever stress. Katter er vanedyr og har sine rutiner. Skjer det mye nytt hjemme kan dette påvirke katten i form av stress.

Har det skjedd nylige endringer i hjemmet? Er møbler eller kanskje kattedo flyttet?
En vanlig årsak til stress er familieforøkelse som en ny baby i huset eller en ny katt eller hund? Eller har det kanskje kommet en ny katt i strøket?

Prøv å tilrettelegge slik at katten er trygg der den holder til. Begrens området til katten til ett eller to rom for å gi den større trygghet.

Behandling

-Ved bakteriell infeksjon behandles infeksjonen med antibiotika.
-Ved krystaller i urinen må maten tilpasses. PH verdien må reduseres gjennom spesialfôr for katter med urinveisproblemer.
-Særdeles viktig er det med nok vann. Bruk gjerne drikkefontener som også er litt høyere enn vannskåler. Vask skålene og skift vann daglig.


Mistenker du en infeksjon; ta alltid med katten til veterinæren med en gang. Urinveisproblemer kan fort bli til en kronisk tilstand som belaster både katten og eieren.


Kilder: Firstvet, Agria, Zooplus.

Tekst: Lynn Moltzau