Rotter, ikke et leketøy.

Rotter er billige dyr å få kjøpt og også meget lette å få tak i.
Varierende fra dyrebutikk til butikk er snittprisen for et liv bare 200kr.
Fra oppdrett så er prisen gjerne litt høyere, men sjelden over 600kr for et levende og kjærlighetsfullt individ med stor intelligens. De lever korte liv på max ca 3 år, men de fleste blir ikke mer enn bare 2-2,5 år.


Av denne grunn tenker nok mange at dette er billige dyr og fint for små barn å få, for å lære seg å ta ansvar. Vi kjøper på impuls uten å tenke på hvilke behov rotter faktisk har for å leve et godt liv. Mange tenker ikke på at dette er dyr som faktisk ofte trenger dyrlege, siden de er meget utsatt for diverse sykdommer som luftveisinfeksjoner og kreft. Dette kan koste mye å behandle, og da de er så billige å få kjøpt, så velger mange heller å skaffe nye, fremfor å i det hele tatt betale for veterinær.

I tillegg er det ikke mange veterinærer som har stor kunnskap på rotter.
Selv om de lever korte liv, så har de krav på gode liv. Mange rotter lever livene sine i altfor små bur med for lite utetid.

Visste du at rotter trenger minst 2 timer i døgnet ute av buret sitt? De elsker å ha noe å gjøre, og de trenger en god del hjernetrim og utfordringer hver dag da de er utrolig smarte dyr. Minstekrav på burstørrelse er 80x50x80cm, men om man ser hvor aktive rottene er kan man se at dette er for lite.
De bør ha plass nok til å både kunne løpe, klatre og hoppe. Store nok bur koster ganske mye og da velger heller mange å kjøpe mindre og billigere.

Visste du at det har blitt bevist at rotter har stor empatifølelse for hverandre og at de faktisk kan le, selv om ikke vi mennesker kan høre demed det blotte øret?

De sørger på lik linje med oss når de mister et flokkmedlem. De kan også hente mat til et sykt flokkmedlem og stelle de. Under et eksperiment på dette med empati for andre, prøvde forskerne å lokke rottene med god mat, men rottene valgte heller å ofre maten og prøve å redde burkameraten som var fanget i en beholder.

Når ferien kommer velger mange å kvitte seg med rottene. Noen blir dumpet, en god del blir avlivet og noen blir omplassert. De som blir dumpet vil dessverre dø etter kort tid. Til tross for at de er meget tilpasningsdyktige, tåler de kulde svært dårlig.

Det er fordi de har blitt domestikert i over 2000 år og har ikke lenger riktig gemytt og instinkter inntakt. De har ofte ikke riktig farge for kamuflasje og heller ikke riktig pelstype for å holde på varmen. Når vinteren kommer klarer de seg ikke.

Det kan være en stor påkjenning for rotter å bytte hjem og miljø. Noen rotter blir veldig stresset av dette og det kan føre til større risiko for utbrudd av sykdommer som for eksempel luftveisinfeksjon. Det er derfor viktig å planlegge godt på forhånd og sørge for at man har tilsyn for rottene når man er bortreist. De har behov for sosial kontakt med mennesker under denne perioden og ikke kun påfyll av mat og vann.

Står de inne i et bur alene kan de utvikle antisosial adferd mot mennesker. 1 uke av et rotteliv er mye lengre for de enn for oss. Rotter er flokkdyr og skal alltid være minst to av samme kjønn. Eventuelt kan man velge å hormonchippe og sette sammen ulike kjønn ved spesielle tilfeller. Som for eksempel en gammel hannrotte som ikke passer inn i sin egen flokk lenger, eller har blitt alene, denne kan enklere gå inn i en flokk med jenter når han er kjemisk kastrert slik at han slipper å leve alene. Det er mye tryggere for rotten å kjemisk kastreres, fremfor å kastreres kirurgisk selv om det sies at kjemisk kastrering ikke er 100% sikkert.

Det er viktig å alltid bruke gassnarkose på rotter da de tåler sprøytenarkose svært dårlig. Et stort antall rotter har dødd som et resultat av sprøytenarkoser. Ikke alle klinikker og veterinærer har gassnarkose tilgjengelig, derfor er det er viktig og forhøre seg om dette på forhånd.

Rotter formerer seg raskt og kan få kull på opptil 20 unger av gangen. De kan bli drektige hver 22 dag selv om de akkurat har fått kull. De blir kjønnsmodne allerede når de er 5 uker gamle.

Rotter har dessverre en så lav status som det er mulig å få. Finner man en død rotte så blir den ikke ofret et ekstra blikk. Rotter som har hatt det vondt og blitt mishandlet hører man ikke om i media. Rotter som står i dyrebutikk over lengre tid og ikke lenger er salgsobjekter, blir ofte bare tatt i en plastpose og slått i veggen slik at de dør (uten bedøvelse), mens andre er heldigere og blir avlivet hos veterinær, for å gi plass til nye rottebabyer.

Disse gnagerne er svært hengivne dyr som er sensitive til vår sinnsstemning. De er veldig smarte og kan læres opp til det meste, kanskje til og med enda mer enn en hund dersom man går inn for det. De har et ufortjent dårlig rykte.

Rotter er veldig renslige og kan fint læres opp til å bruke dokasse. Det er en misforståelse at de sprer mye sykdom som noen tror. De kan komme på kommando og gjøre mange triks, elsker å utforske omgivelsene og er meget vennlige.
Selv når man gjør de noe som er vondt eller ubehagelig, biter de sjelden enda de fint kunne ha gjort det. Det sier litt om gemyttet og hvor snille de er, men det er nok også èn av grunnene til at de gjerne blir brukt til forsøk i diverse labaratorium.

I tillegg er de ganske lik oss mennesker på enkelte områder. Blant annet har vi ganske like hjerner og alzeimer blir forsket på hos rotter i den forbindelse. De er nattdyr og derfor mest aktive på kvelden og sover store deler av dagen. Rotter har som sagt korte liv, men de fortjener all den kjærligheten og respekten vi kan gi dem som familiemedlemmer.

Tekst: Connie Hansen
Foto: Alex Smith