Katteaids er samme type sykdom som menneskeaids, men virusene er artsspesifikke, som vil si at det kun smitter mellom katter. Viruset kommer fra FIV (Felint immunsviktvirus), som tilsvarer det hos mennesker, human immunsviktvirus (HIV). Viruset smitter på samme måte som hos mennesker, i hovedsak med blod, så det skjer gjerne i forbindelse med slåssing og paring. Den beste måten å forebygge spredning på, er å kastrerer alle hannkatter så tidlig som mulig før de slippes ut, gjerne ved 5 måneders alder.
Det finnes ikke tall på hvor mange katter som har FIV og katteaids, men det er ikke uvanlig og det meldes om stadig nye tilfeller over hele landet. På lik linje som HIV, er FIV et virus som utvikler seg til aids. Viruset gir ikke symptomer før det har utviklet seg til katteaids. Immunforsvaret blir da veldig dårlig. Katten kan få sår som ikke gror, eller andre infeksjoner og etter hvert svært dårlig allmenntilstand. Det finnes ingen kur for katteaids, men katten kan leve lenge med FIV.
Alle utegående katter i risikosonen blir FIV testet før inntak ved Dyrenes Hus. Likevel vil ikke Mattilsynet dekke kostnadene disse testene utgjør, i de tilfellene katten tester positivt og må avlives. Mattilsynet vil kun dekke selve avlivningskostnadene. Dyrenes Hus mener at det er feil. Kostnadene knyttet til testing burde dekkes på lik linje med avlivningskostnadene i disse tilfellene. Det å teste kattene er med på å forebygge smittespredning i kattepopulasjonen, og handler om det å ta samfunnsansvar.
Tekst: Sølvi Frøland Svoren
Foto: Privat for VG
Kilde: Veterinær og president i Den norske veterinærforening, Torill Moseng til VG den 18.07.2017.
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/dyrene/flere-tilfeller-av-katteaids-i-norge-katten-gilbert-doede/a/24095505/