Innekatt

Her i landet er det mest vanlige å ha katter som både får være ute og inne, men i noen tilfeller kan det være aktuelt med en ren innekatt.

Dyrevernorganisasjoner som Dyrenes Hus får inn katter som har levd et hardt liv ute inntil de blir reddet inn i varmen. Noen av disse må være innekatter på grunn av sin helsesituasjon. Disse kattene må holdes inne for å beskytte katten, for å forsikre seg at den får medisin til riktig tid og at den ikke utsettes for sykdommer som kan være alvorlig for en katt med dårlig immunforsvar. En annen grunn til at de er innekatter er for å beskytte andre katter mot smittefare. Slik unngår man at flere dyr lider unødig.
Det hender også at kattene ganske enkelt ikke er interessert i å være ute lengre. Kanskje bor man slik til at det ikke er trygt å slippe katten ut? For alle disse er det greit og også forsvarlig at de lever sitt liv som innekatter.

Foto: Toni Rosati

Det er mange sterke meninger om å holde en katt som ren innekatt, men dersom forholdene legges til rette er det ingenting som tyder på at en innekatt har dårligere livskvalitet enn en katt som har mulighet til å være utendørs. I tillegg vil katten være trygg for trafikkulykker, angrep fra andre dyr og ha mye mindre sjanse for å bli borte hjemmefra eller bli smittet av sykdommer.

Når det er sagt, er det viktig å huske på at det krever litt ekstra av deg som katteeier å ha en innekatt. Her er noe man bør tenke på før man skaffer seg innekatt:

Mosjon – Katten bør få gå fritt i hele boligen, og den bør ha rikelig med klatremøbler og klorestativer som stimulerer til lek og aktivitet. Det er i tillegg viktig at katteeier tar seg tid til en skikkelig lekeøkt med katten ett par ganger om dagen.

Det er viktig at katten får mosjon.
Foto: Pixabay

Underholdning – De fleste innekatter vil være alene hjemme store deler av dagen, og det er derfor bra katten kan få tilgang til utkikksplasser der den kan følge med på livet utenfor vinduene. Har man for eksempel mulighet til å sette opp et fuglebrett slik at katten kan følge med på småfuglene som kommer for å spise, er det gjerne populært.

Katter elsker å jakte. Ved å legge ut kattens tørrfor på ulike steder, gjerne litt i høyden, gir du katten en utfordring som blir en slags skattejakt. Du kan også kjøpe såkalte aktiveringsskåler i dyrebutikken som gjør at katten må jobbe litt ekstra for å få tak i maten sin.

Selskap – En innekatt bør ha selskap av en annen katt den går godt sammen med. De aller fleste katter trives best sammen med en artsfrende eller to, slik at de har noen å leke med og være sammen med når eieren ikke er hjemme. En katt som går alene kan bli deprimert og ensom og utvikle adferdsproblemer. Du kan også gjerne radioen på når du ikke er hjemme.

En innekatt bør ha selskap.
Foto: Dimitris Vetsikas

Veterinærtilsyn – Selv om innekatter har mindre risiko for å bli skadet og syke, er det viktig at katten får regelmessig veterinærtilsyn. Jevnlig helse- og tannsjekk er også viktig for en innekatt. De bør få årlig vaksine, på samme måte som utekatter. De kan fremdeles bli smittet via mennesker som har kommet i kontakt med smittestoffer. Du kan lese mer om hvorfor katter bør få årlig helsesjekk hos veterinær her:   http://dyreneshus.no/2020/03/hvorfor-arlige-veterinaerbesok/

Frisk luft – Det er utrolig viktig å sikre vinduer og eventuelt balkong slik at katten ikke kan komme seg ut. Det finnes flere typer produkter på markedet som kan brukes. Husk at katter kan komme seg ut gjennom overaskende små åpninger, som et vindu i luftestilling!
Katter kan komme seg ut av åpninger ikke større enn 4 cm.

Om man har en egnet veranda eller uteplass, kan man med hell bygge en sikret uteplass som også katten kan ha glede av. Det finnes en egen type kattenetting som kan brukes for å sikre at balkongen/uteplassen blir rømningssikker. Man kan også ganske enkelt lage tilpassede rammer av hønsenetting. Tenk også på at uteplassen/terrassen må sikres fra oven, slik at katten ikke kan klatre ut.  

Det er viktig at katten får frisk luft, uteplasser, vinduer og dører må sikres.
Foto: monicore

Et annet alternativ er å lære opp katten til å gå i sele – det sikreste er da den typen sele som ser ut som en liten vest.

ID-merking og kastrering – Selv om katten bare skal være inne, kan uhell skje og katten kan klare å komme seg ut. ID-merking er derfor en ekstra trygghet som kan bidra til at katten kommer til rette igjen.

Kastrering hindrer ikke bare uønskede kattunger dersom katten skulle komme seg ut, men sørger for at hunnkatter ikke får livmorbetennelse eller cyster på eggstokkene.
Det minsker også risikoen for jursvulster. For hannkatter vil kastrering kunne gjøre katten roligere som minsker sannsynligheten for at katten vil spraye/markere revir – noe som er en illeluktende affære. Du kan lese mer om kastrering her: http://dyreneshus.no/2020/04/hvorfor-kastrere-katten/

Akkurat som oss mennesker, er katter selvstendige individer med sin egen personlighet. Noen katter vil derfor trives bedre som innekatter enn andre. Om du ønsker å skaffe deg en rasekatt, så sett deg inn i de aktuelle rasenes behov og gemytt for å finne ut om du vil kunne tilby katten det den trenger for å kunne leve et godt liv som innekatt.
Om du adopterer fra en dyrevernorganisasjon, vil organisasjonen kunne hjelpe deg med å finne den rette katten.

Kilder: Norsk Huskattforening, FOD, Katteelskere.com, Evidensia

Tekst: Heidi Stokke