Gode råd fra Dyrenes Hus om pus er borte
En katteeiers verste mareritt har inntruffet – katten er forsvunnet! Den har rømt eller sneket seg ut gjennom en vindusåpning, og du finner den ingen steder. Du har endevendt huset eller leiligheten, og du har ropt og lett rundt i nabolaget.
Du er engstelig og bekymret for katten. Midt oppe i det hele er det ikke alltid lett å tenke over hva som er lurt å gjøre. Så hvor begynner du?
Trippelsjekk hjemmet
Det første du må gjøre, er å dobbeltsjekke at katten ikke har gjemt seg i huset eller leiligheten din.
Katter er verdensmestre i å krype inn i små åpninger og trenger bare en 4 cm stor glippe for å komme seg ut eller inn – kanskje har den har funnet et nytt gjemmested, eller funnet en ny skuff å sove i? Om katten din er innekatt, eller du er ganske sikker på at katten var inne før den forsvant, så let enda en gang innendørs. Ikke start søket ute før alle mulige og umulige gjemmesteder i hjemmet er sjekket og dobbeltsjekket.
Vi har lang erfaring med rømte katter, hjemløse katter og syke/skadde katter. I årenes løp har vi funnet katter på de mest utenkelige steder; under den nederste skuffen på komfyren, innerst i klesskap, bak og inni vaskemaskiner, under badekar, bak skuffer og i de minste åpninger der de kan komme til, som bak og under kjøkkenskap. Øverst på kjøkkenskapene eller bokhyllene, og inne i sofaen (om de kan komme seg inn fra undersiden). Katter gjemmer seg også ofte under et dekke, som tepper, dyner og puter.
Når du er sikker på at katten absolutt ikke er i hjemmet, kan du starte søket utendørs.
Om du finner ut av hvor katten har kommet seg ut, er det lurt å la dette vinduet/døren stå åpen slik at katten kan komme inn igjen samme vei.
Sett ut dokassen
Katter kan kjenne sin egen lukt på veldig lang avstand. Sett ut dokassen på et egnet sted utenfor hjemmet, der den ikke blir utsatt for regn, som f.eks. under en veranda. Katter kommer gjerne hjem for å gjøre fra seg. Med dokassen utenfor kan det hende at katten din holder seg i området, og det blir lettere for deg og naboer å få observert katten.
Sett ut mat og vann
Sett ut mat og vann til katten på et tørt og skjermet sted. Maten må ikke stå slik at den er utsatt for regn og snø eller at fugler, eller andre dyr som hunder kommer til og spiser den opp.
Lag annonse på dyrebar.no
Lag en savnet-annonse på dyrebar.no. Legg inn gode bilder av katten som viser kattens kjennetegn og om den har spesielle tegninger i pelsen. Legg ved detaljert beskrivelse av mindre kjennetegn som f.eks. at det er en skipskatt, den har et rufset øre, knekk på hale osv. Hva skiller din tigerkatt fra andre katter? Har den halsbånd og/eller tatovering i øret? Er den chippet? Hvordan er personligheten? Er den redd og vil gjemme seg for alle, eller er den kontaktsøkende. Lyder katten navnet sitt eller reagerer den på andre lyder?
Bruk sosiale medier
Legg ut annonse eller etterlysning på Facebook-sider for savnede dyr i ditt område, i nabolagsgrupper og annet som kan være aktuelt. Det er mange engasjerte dyrevenner som kan være til hjelp. Noen har også chiplesere og kan lese av kattens chip om den har blitt funnet.
Heng opp plakater
Heng opp plakater i nærmiljøet. Du kan få skrevet ut plakater fra dyrebar.no. Disse kan du også legge i postkasser, særlig i boligområder der katten har blitt observert.
Samtidig som du er ute, leter du etter katten og spør folk om de har sett katten din og om de kan følge med. Be dem ringe deg om de ser noe og henvis til alle plakatene. Fine steder å henge opp plakatene er på oppslagstavler i butikker, kafeer, utleielokaler, samfunnshus, idrettsanlegg, veterinærklinikker og lignende. (Husk å spørre om lov dersom du vil henge opp i privateide lokaler).
Heng også opp plakater på lyktestolper, postkassestativer, kollektivholdeplasser m.m. i nærmiljøet. For at plakatene skal kunne vare og ikke vaskes vekk av regn eller snøfall, er det en god ide å legge dem i plastlommer før du henger dem opp. Stiftepistol er nyttig for å henge opp plakatene på lyktestolper av tre.
Hvem spør jeg?
Når du er ute og henger opp plakater, møter du gjerne på folk som du kan spørre. Joggere, barn som leker, hundeluftere og familier med barnevogn er ofte ute i ditt nærmiljø flere ganger daglig. Det kan være en stor sjanse for at de har sett noe. Mange vil svare at de ikke har sett noe, men spør likevel om de vil hjelpe deg og holde øynene åpne. Siden de er så mye ute i området der katten har rømt, kan de være akkurat det nøkkelvitnet som fører til at du finner igjen katten din. De aller fleste mennesker hjelper gjerne til.
Husk at når du går rundt i nabolaget ditt, legger du også igjen duftspor som katten din kan kjenne igjen og følge hjem. Gå gjerne i grøftekanten der det er mykere underlag og lukter lettere fester seg.
Lån fangstfelle
Kontakt dyrevernorganisasjoner som jobber med innfanging og forhør deg om de har fått inn katten din. De fleste som jobber med innfangst låner også ut fangstfeller mot et lite depositum. Fangstfellen settes i nærheten av hjemmet ditt på et egnet sted der den ikke er synlig for forbipasserende, og der det ikke er fare for at løse hunder kan bli fanget i den. Sett fellen for eksempel under overheng og inne i busker eller kratt. Inne i fellen legger du ut lokkemat i form at kattens yndlingsvåtmat, tunfisk fra boks eller annen mat som katten er glad i og som lukter mye. Husk at en felle må ha jevnlig tilsyn!
Hvor gjemmer katter seg?
Sky og engstelige katter legger seg oftest på det første gjemmestedet de finner, og ligger der til det blir natt og stille ute. De kan holde seg på samme sted i flere uker. De gjemmer seg gjerne under noe; presenninger, biler, mellom planker og byggematerialer, under terrasser og trapper, inne i hulrom som rør, ubrukte bygg etc. Men glem ikke å lete i høyden; på loft, under tak, oppå tak, i trær og lignende.
Tamme katter er gjerne mer nysgjerrige og tillitsfulle, og beveger seg ofte mer rundt.
Let etter katten i garasjer, boder og krypkjellere. Er katten i sjokk, rører den seg ikke og vil ikke røpe seg for deg. Det betyr at ingen andre enn du kan lokke frem katten, da den kan oppfatte fremmede personer som en trussel. Dette kan også gjelde de tammeste kattene.
Bruk lommelykt
Katter er nattdyr og er mest aktive når solen har gått ned. Når det er mørkt ute, vil du kunne se gjenskinnet fra kattens øyne når lommelykten treffer dem. Lysende øyne vil du kunne se på lang avstand. Lys derfor inn i garasjer, under bygg og verandaer. Lys inn i busker og steder der det kan være naturlig for en katt å søke ly. Katter vil finne et sted der de er skjult, men har utsikt. Som for eksempel under en veranda og i en busk med en vegg bak seg. Et sted der de er godt gjemt, men også har mulighet til å kunne flykte raskt.
Katten kan gå i sjokk
Selv om katten er tam, kan den allikevel gå i sjokk. Den vil da sitte godt gjemt og helt stille. Du må derfor lete alle tenkelige steder, som boder, kjellere, under terrasser og trapper.
Bruk stemmen
Snakk med rolig lav stemme og lokk etter katten samtidig som du leter, katten vil kjenne igjen stemmen din. Har du funnet et par katteøyne i mørket, sett deg ned på stedet og snakk lavt til katten uten å stirre på den. Blunk sakte som katten gjør, og vær tålmodig den tiden det tar for at den skal bli trygg nok til å komme frem.
Bruk tid
En redd katt «fryser», og det kan ta tid å få den til å komme seg fra sjokket.
Forbered deg derfor på å bruke god tid for å hjelpe den frem fra gjemmestedet sitt. Bruk rolige bevegelser og stemme. Har du først funnet stedet katten holder til, er det viktig å ikke løpe mot den eller bruke raske og brå bevegelser, høy stemme, snakke høyt eller rope.
Se etter tegn i naturen
Måker, skjærer og andre kråkefugler som samler seg kan være et tegn på at de har funnet katten din. Enten den har klart seg eller ikke. De er kjent for å «mobbe» dyr og de er åtseletere. Følg også med på hunder som luftes. Blir de plutselig ivrige, vil de inn i buskas eller drar veldig mot et sted, kan det være at de har luktet katten.
Generelt:
Det er viktig å komme raskt i gang med alle tiltak! Jo raskere du begynner å lete, jo større er sjansen for å finne katten.
Følg med på dyrebar.no. jevnlig, og undersøk om håndverkere har vært i nærheten dagen katten forsvant. Katten kan ha hoppet inn i en bil som har stått med døren åpen.
Ikke gi opp!
Det kan ta flere uker å få hjem katten, men de aller fleste kattene holder seg i nærheten av hjemmet den første tiden, og de fleste kattene som er blitt innestengt er ikke mer enn 50 meter fra inngangsdøren.
Katter som er savnet i 1-6 uker kan befinne seg så langt bort som 6-700 meter unna, og har katten nettopp flyttet fra et annet sted, kan det være at den forsøker å finne veien tilbake til sitt gamle hjem. Da kan det være en god ide å henge opp plakater også i området katten bodde før, og alliere seg med folk som bor der.
En studie fra 2018 i Animals samlet inn data om søkemetoder som ble brukt for å finne savnede katter, hvilke som var mest vellykkede, og hvor de savnede kattene ble funnet. Ifølge studien:
61 % av savnede katter ble funnet innen ett år
34 % av savnede katter ble funnet (i live, takk og lov) innen 7 dager
etter 90 dager var det mindre sannsynlig at savnede katter ble funnet i live
Studien viste også at;
Et fysisk søk økte sannsynligheten for å finne en savnet katt
75 % av kattene ble funnet innenfor 500 meter fra der de rømte
Spør folk, prat med folk. Katter trenger mat og de må også ha vann. Se etter dem ved bekker, vannpytter på jorder og der andre katter blir matet på terrasser.
De aller fleste katter holder seg i området sitt eller går på let etter mat og vann.
Føre var:
ID-merk katten din. Det er mye enklere å finne tilbake til deg som eier om katten er chippet. Da vil det være mindre risiko for at katten blir permanent borte fra deg og at den ikke ender opp som en av mange hjemløse katter eller lider en sakte død.
Har du en katt som har tilgang på å gå ut, er det smart å investere i en GPS-tracker for katter. Da har du full kontroll på hvor katten til enhver tid befinner seg.
Husk også at unge katter under 1 år ikke har ferdig utviklet retningssans. Katter bør derfor ikke slippes ut alene før de er ett år gamle.
Om du flytter eller adopterer en katt, er det viktig å holde katten inne noen uker før du slipper den ut første gang. Det kan også være lurt å lufte katten i sele i nærområdet i starten, dersom den tolererer det. Da vil den bli kjent og legge igjen duftspor i eget revir.