Hva gjør du når katten har rømt eller er borte?

Katten er borte! Den har rømt eller sneket seg ut gjennom en vindusåpning, og du finner den ingen steder. Du har søkt hele hjemmet og lett rundt over alt flere ganger.

Det er det verste som kunne skje, du er engstelig og bekymret for katten. Midt oppe i det hele er det ikke alltid lett å tenke over hva som er lurt å gjøre. Hvor begynner du?

Trippelsjekk hjemmet
Det første du gjør, er å sikre deg at katten ikke har gjemt seg i huset eller leiligheten din.

Katter er mestere i å krype inn i små åpninger og trenger bare 4 cm for å komme seg ut eller inn på et egnet gjemmested.

Kan hende den har funnet et nytt sted, eller funnet en ny skuff å sove i. Du vil ikke starte søket ute før alle mulige og umulige gjemmesteder i hjemmet er sjekket og dobbeltsjekket.

Vi har lang erfaring med rømte katter, hjemløse katter og skadde katter. Gjennom tidene har vi funnet katter på de mest utenkelige steder: under den nederste skuffen på komfyren, innerst i klesskap, bak og inni vaskemaskiner, under badekar, bak skuffer og i enhver glippe de kan komme til, som bak og under kjøkkenskap. Øverst på kjøkkenskapene. Under sofaer oppe i plankerommene på de f.eks.

De gjemmer seg også ofte under et dekke, som tepper, dyner, puter og om det er ute, presenninger.

Når du er sikker på at katten absolutt ikke er i hjemmet, kan du starte søket.

Sett ut dokassen
Katter kan kjenne sin egen lukt på veldi lang avstand. Sett ut dokassen på et egnet sted utenfor hjemmet der den ikke blir utsatt for regn. Som f.eks under en veranda. Katter kommer gjerne hjem for å gjøre fra seg. Med dokassen utenfor kan det hende at katten din holder seg i området, det blir lettere for deg og naboer å få observeret katten og melde fra.

Sett ut mat og vann
Sett ut mat og vann til katten på et tørt og skjermet sted. Maten må ikke stå slik at den er utsatt for regn og snø eller at fugler, eller andre dyr som hunder kommer til og spiser den opp.

Lag annonse på dyrebar.no
Lag annonse på https://dyrebar.no/ Legg inn gode klare bilder av katten som viser kattens kjennetegn og om den har spesielle tegninger i pelsen. Legg ved detaljert beskrivelse av mindre kjennetegn som f.eks at det er en skipskatt, den har et rufset øre, knekk på hale osv. Hva skiller din tigerkatt fra andre katter? Har den halsbånd, tatovering i øret? Er den chippet? Hvordan er personligheten? Er den redd og vil gjemme seg for alle, eller er den kontaktsøkende. Lyder katten navnet sitt eller reagerer den på andre lyder?

Bruk sosiale medier
Legg ut annonse eller etterlysning på egne grupper og sider. Det er mange engasjerte dyrevenner som kan være til hjelp. Noen har også chiplesere og kan lese av kattens chip om den har blitt funnet.

Heng opp plakater
Heng opp plakater i nærmiljøet. Du kan få printet ut plakater fra dyrebar.no.
Disse kan du legge i postkasser, særlig i boligområder der katten har blitt observert.
Samtidig som du er ute, leter du etter katten og spør folk om de har sett katten din og om de kan følge med. Be de ringe deg om de ser noe og henvis til alle plakatene. Fine steder å henge opp plakatene er på oppslagstavler i butikker, kafeer, utleielokaler, samfunnshus, sportsbaner m.v.  Alle steder der det oppholder seg mange folk.

Heng opp på lyktestolper og lignende i nærmiljøet. For at plakatene skal kunne vare og at printen ikke vaskes vekk av regn eller snøfall; legg de i plastlommer før du henger de opp. Stiftepistol er nyttig for å henge opp plakatene på lyktestolper av tre.

Hvem spør jeg?
Samtidig som du henger opp plakater vil du møte på folk som du kan spørre. 
Joggere, barn som leker, hundeluftere og familier med barnevogn er ofte ute i ditt nærmiljø flere ganger daglig. Det kan være en stor sjanse for at de har sett noe. Mange vil svare at de ikke har sett noe og vil gå videre, men be de hjelpe deg og holde øynene åpne for katten din. 
Siden de er så mye ute akkurat der katten har rømt fra, kan de være den nøkkelpersonen som fører til at du finner tilbake katten din. De aller fleste hjelper gjerne til.


Lån fangstfelle
Kontakt dyrevernorganisasjoner som jobber med innfanging og forhør deg om din katt har kommet inn. De fleste som jobber med innfangst låner også ut fangstfeller mot et lite depositum. Fangstfellen settes i nærheten av hjemmet ditt på et egnet sted der den ikke er synlig for forbipasserende og der det ikke er fare for at løse hunder kan bli fanget i den. Sett fellen for eksempel under overheng og inne i busker eller høy vekst. 

Se etter tegn i naturen
Måker, skjærer og andre kråkefugler som samler seg kan være et tegn på at de har funnet katten din. Enten den har klart seg eller ikke. De er kjent for å «mobbe» dyr og de er åtseletere. Følg også med på hunder som luftes. Blir de plutselig ivrige, vil de inn i buskas eller drar veldig mot et sted, kan det være at de har luktet katten.

Bruk lommelykt
Katter er nattdyr og er mest aktive når solen har gått ned. Når det er mørkt ute vil du kunne se gjenskinnet fra kattens øyne når lommelykten treffer øynene deres. Lysende øyne vil du kunne se på lang avstand. Lys derfor inn i garasjer, under bygg og verandaer. Lys inn i busker og steder der det kan være naturlig for en katt å søke ly. Katter vil finne et sted som skjermer ryggen deres, der de er skjult, men har en utsikt . Som for eksempel under en veranda i en busk med en vegg bak seg. Et sted de har sjansen til å gjemme seg men også muligheten til å kunne flykte raskt.

Katten går i sjokk
Om katten er tam, kan den allikevel gå i sjokk. Den vil da sitte godt gjemt og helt stille.
Du må lete alle tenkelige steder som boder, kjellere, under terasser og trapper.

Bruk stemmen
Snakk med rolig lav stemme og lokk etter katten samtidig som du leter. 
Katten vil kjenne igjen stemmen din. Har du funnet et par katteøyne i mørket, sett deg ned på stedet og snakk lavt til katten uten å stirre på den. Blunk sakte som katten gjør og bruk den tiden det tar for at den skal bli trygg og komme frem.

Bruk tid
En redd katt «fryser» og det kan ta tid å få den til å komme seg fra sjokket. 
Forbered deg derfor på å bruke god tid for å hjelpe den frem fra gjemmestedet sitt. Bruk rolige bevegelser og stemme. Har du først funnet stedet katten holder til, er det viktig å ikke løpe til den eller bruke raske og brå bevegelser, høy stemme, snakke høyt eller rope..

Hvor gjemmer katter seg?
Redde katter gjemmer seg ofte under noe: presenninger, biler, i hulrom, mellom planker, under terrasser og trapper, inne i hulrom som rør, ubrukte bygg etc.  Men glem ikke å lete i høyden; på loft, under tak, oppå tak, i trær m.v.

Let etter katten i garasjer, boder og krypkjellere. Alle mulige gjemmesteder må du selv sørge for å gjennomsøke.Er katten i sjokk, rører den seg ikke og vil ikke røpe seg for deg. Det betyr at ingen andre en du kan få frem katten. Katten kan oppfatte fremmede personer som en trussel. Dette kan også gjelde de tammeste kattene.

Generelt:
Det er viktig å kommer raskt i gang med alle tiltak!
Jo raskere du iverksetter leteaksjon, jo bedre resultat kan du få.

Følg med på dyrebar.no. jevnlig og undersøk om håndverkere har vært i nærheten dagen katten forsvant. Katten kan ha hoppet inn i en bil som har stått med døren åpen.

Ikke gi opp! Det kan ta flere uker å få hjem katten men de aller fleste kattene som er innestengt er ikke mer enn 50 meter fra inngangsdøren.
Katter som er savnet i 1-6 uker kan befinne seg så langt bort som 6-700 meter unna. 
Lag en systematisk plan for å søke etter katten din på et kart og lag sirkler på 50 meter rundt husene der andre katter i nabolaget bor. På den måten kan du finne ut om din katt kan ha kommet inn på deres revir og ikke tør å komme hjem. 
Lag et duftspor rundt reviret til de andre kattene. Husk å gå på mykt underlag.

Spør folk, prat med folk. Katter trenger mat og de må også ha vann. Se etter de ved bekker, vannpytter på jorder og der andre katter blir matet på terrasser.

Det er en myte at katter vandrer tilbake dit de kom fra. Det gjelder kun noen få eldre hannkatter. 

De aller fleste katter holder seg i området sitt eller går på let etter mat og vann. 
Husk også at unge katter under 1 år ikke har retningssans.

Sist og størst: ID-merk katten din. Det er mye enklere å finne tilbake til deg som eier om katten er chippet. Da vil det være mindre risiko for at katten blir permanent borte fra deg og at den ikke ender opp som en av mange hjemløse katter eller lider en sakte død.