Dyr i sirkus som underholdningsartister

England var først ute med sirkus på 1700-tallet, da med hester som den største attraksjonen, med rytter på ryggen som utførte balansekunster. Siden kom eksotiske dyr til, og fordi de ikke var like lette å trene som en hest, ble de ble slått og til og med skutt etter, for å få dem til å «innrette» seg etter dyretemmerens ønsker. Siden dyrene heller ikke var tilpasset det britiske klimaet, frøs mange av dem ihjel vinterstid. Ingen tenkte på hvordan dyrene hadde det, britene betalte villig for underholdningen sirkusene kunne tilby, og etter hvert ble omreisende sirkus en suksess over hele verden. Og slik har det vært, helt opp til våre dager.

De siste årene har det imidlertid skjedd en endring. Flere og flere land anerkjenner dyrenes naturlige behov, og erkjenner som en konsekvens av det at et liv i sirkus ikke er forenlig med god dyrevelferd.

Denne endringen er nok først og fremst er resultat av at dyrevernorganisasjoner verden over har utøvet et jevnt og trutt press mot politiske ledere. Flere og flere land innser at dyr har egenverdi, og at det er uetisk å utnytte dem i fangenskap for underholdningens skyld. Herunder selve opptreningen til å utføre «kunster» som i vill tilstand på ingen måte faller naturlig. Treningen skjer ved bruk av tvang og vold – frykt for fysisk straff tvinger altså for eksempel en tiger til å hoppe gjennom en ring av flammer.

Bolivia var et foregangsland da det i 2009 som første land i verden forbød ALLE typer av dyr i sirkus. Sirkusene i landet fikk ett år på seg på å avvikle drift, samt finne nye hjem til dyrene.

Siden har flere andre land fulgt etter, Bosnia-Herzegovina er eksempel på land som har totalforbud mot bruk av dyr i sirkus.

Dyrevernorganisasjonen Four Paws har i en årrekke jobber jevnt og trutt for at alle Europeiske land skal innføre forbud.

Finland, Kypros, Storbritannia, Hellas, Nederland, Østerrike og Slovenia er eksempler på europeiske land som har fulgt oppfordringen og innført forbud mot ville dyr i sirkus.

Ellers har flere stater i USA forbud mot dyr ville i sirkus.

De seneste år har også land som Mexico, Peru, Israel, Costa Rica, India og Panama innført forbud mot ville dyr i sirkus.

Kina, som ikke har noen konkrete lover som beskytter dyr, innførte forbud mot ville dyr i sirkus i 2010, med ikrafttredelse i 2011. Gjelder deler av landet.

I 2014 fant Oslo Bystyre å legge ned forbud på elefanter i sirkus for Oslos vedkommede.

Vi sier oss først fornøyd når det foreligger et totalforbud mot alle typer dyr i sirkus, verden over. Er du enig?