fbpx

Kattens matvaner og ernæringsbehov

Vi mennesker liker å variere kostholdet vårt og tror at dyr også blir lei av å spise det samme dag etter dag. Realiteten er at katter er vanespisere. De fleste foretrekker faktisk å spise den maten de er vant til. Det er derfor svært viktig med gode matmaner fra katten er ung.

Mange katteeiere vil gi katten sin mest våtfor/boksmat fra dagligvarebutikker fordi de ser at katten liker smaken så godt. Da er det veldig lett å skape en kresen katt. Får den reker og kokt fisk hver gang den ikke vil spise tørrfòr, vil den fortsette å ikke spise tørrfòr. Man bør derfor prøve å være streng med seg selv og ikke falle for kattens bedende øyne. Men det er viktig at man påser at katter ikke sultestreiker. Dette kan lede til problemer med kattens lever. Skal du venne katten til et nytt fôr er det lurt å gradvis blande inn litt og litt av det nye fôret inn i den maten katten er vant med fra før. (kilde: http://www.dyrehelse.no/pasienter/katt/foring/ )

Fettsyrene i fet fisk er svært gunstig for katter og hunder (spesielt de med kroniske helseproblemer/betennelser), og det er en god idé å inkludere fet fisk i kostholdet 1-3 ganger per uke. Fortynnet tunfisk er ikke den største kilden til fettsyrer. Sardiner, laks eller makrell (i vann, kokt eller stekt) er en mye bedre kilde.

HVILKE MATVARER UTGJØR EN FARE FOR KATTEN DIN?
Noen matvarer som er spiselig for mennesker, og selv hundemat, kan utgjøre en fare for katter på grunn av deres forskjellige metabolisme. Noen kan forårsake kun milde fordøyelsesproblemer, mens andre kan forårsake alvorlig sykdom og død. Listen nedenfor inneholder noen vanlige matvarer som katter ikke skal mates med. Andre matvarer anbefales å være forsiktig med, eventuelt gis i veldig begrenset mengder og sjelden som f. eks. kun som snadder.

GIFTIG MAT SOM KJÆLEDYRET DITT IKKE SKAL SPISE
-Avokado og alle produkter fra avokadoplanten er giftig for mange dyr, deriblant hund, kanin, marsvin, rotter og fugl. Avokado inneholder et giftstoff – persin, som kan føre til skader på hjertemuskulatur, lunger og andre kroppsvev. Symptomer kan oppstå 24–48 timer etter inntak: slapphet, pustevansker, væskeansamlinger og i verste fall død.

Foto: Kasumi Loffler

-Løk, hvitløk og gressløk (rå, kokt, tørket, juice, pulver og i matvarer). Løk og hvitløk i enhver form kan gi en livstruende form for anemi hos katt og hund. De inneholder et stoff kalt tiosulfat. Stoffet skader røde blodceller og bryter ned hemoglobinen. Blodfattighet (anemi) vil oppstå da blodcellene ikke klarer å transportere nok oksygen rundt i kroppen. Symptomer: slapphet, nedsatt matlyst, bleke slimhinner, økt puste- og hjerterate, oppkast, diaré, gulsott og rød-brun farge på urinen.

Symptomene på løkforgiftning kan oppstå fort etter inntak, men det er mer vanlig at symptomene utvikler seg over 1-2 dager.

-Druer, rosiner og korinter o.l. Druer og rosiner inneholder et ukjent giftstoff, som kan gi livstruende akutt nyresvikt. Det har forekommet forgiftningstegn etter inntak av bare 7 rosiner. Det gjelder også ved inntak av bakst og kaker som inneholder rosiner.

-Vitamin- og jerntilskudd for mennesker Kan gi skade til fordøyelsessystemet og kan være giftig for leveren og nyrene.

MAT SOM SKAL UNNGÅS OG BEGRENSES
-Rått kjøtt, diverse typer og rå kylling. rått kjøtt kan inneholde bakterie slik som Salmonella and E. coli, som gir mage-tarm sykdom, oppkast og diaré og påfølgende dehydrasjon.

-Lever. Små mengder lever er OK, men for mye kan forårsake vitamin-A forgiftning. Dette er alvorlig og affiserer skjelettet. Symptomer: deformert bein og benskjørhet og i verste fall død.

-Fisk, rå og kokte varianter (som daglig kost). Fiskekjøtt inneholder ikke nok taurin for kattens daglige behov. Rå fisk kan også gi vitamin B-mangel. Taurin er en essensiell aminosyre som er helt nødvendig og bidrar til et sunt hjerte og godt syn. Taurin er også nødvendig for å danne gallesalter som støtter fordøyelsen. Et enzym i rå fisk ødelegger en essensielle B-vitamin, tiamin. Mangel på tiamin kan gi nevrologiske problemer

-Tunfisk, hermetisk (for humant konsum). Katter som får mengder av umettede fettsyrer f.eks. gjennom tunfisk risikerer å utvikle vitamin E-mangel og tiaminmangel med påfølgende ‘gult fett sykdom’ pansteatitis). Sykdommen er livsfarlig hvis den ikke blir behandlet. Tunfisk (i vann eller olje) i bittesmå godbiter kan ‘lyse opp’ menyen til enhver katt, men det skal ikke utgjøre daglig kost.

-Melk og meieriprodukter. Noen katter og hunder tåler ikke melk da de ikke har enzymet laktase som trengs i systemet til å bryte ned melken i fordøyelsen. Det kan føre til diaré. Laktosefri melk og Whiskas kattemelk kan gis til katten i stedet.

Foto: Trang Doan

– Salt og saltet mat. En del kattemat inneholder for store mengder salt, for å heve matens smak. Salter og mineraler vil øke kattens blodtrykk, noe som vil øke belastningen på hjerte og nyrer. I tillegg vil disse saltene være med på å danne krystaller og steiner i kattens nyrer, urinblære og urinveier.

-Bein fra fisk, kylling og lammekjøtt. Bein og beinbiter kan forårsake tarmobstruksjon eller perforasjoner i fordøyelsessystemet.

-Matrester fra middagsbordet, fiskepudding og likende, som inneholder potetmel frarådes. Matrester blir ikke et balansert kosthold i lengden for dyr. Mating med rester bør holdes til et minimum og ikke utgjøre mer enn 10% av dietten. Fôring med fettrester kan forårsake betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt)

-Babymat, (kommersiell type).Babymat kan inneholde løkpulver som er meget giftig for katter. Dessuten vil det føre til feilernæring om katten fôres ofte med babymat.

-Poteter, rabarbra, rabarbrablader, tomatblader. Katter bør ikke spise poteter og rabarbra da disse inneholder stoffet oksalater som kan påvirke ulike systemer i kattens kropp, inkludert fordøyelses- og nervesystemet. Oksalater er også funnet i tomatblader og rabarbra, og disse bør også unngås.

-Gjærbakst og gjær. Gjærbakst og gjær fermenterer (gjærer) og lager gass og alkohol i magesekken. Det forstyrrer fordøyelsessystemet og gir smerte.

-Rått egg, eggehvite. Eggehvite inneholder et enzym kalt avidin. Avidin reduserer opptaket av biotin (en av B-vitaminene). Mangel på biotin kan føre til hudsykdommer og dårlig pels.

-Sjokolade, godteri og tyggis. Kan inneholde diverse giftige stoffer.

-Kaffe, te, kakao og andre drikkevarer som inneholder koffein. Koffein, teobromin og teofyllin finnes bl.a. i kaffe og te. Det kan føre til oppkast og diaré og være giftig for hjertet og nervesystemet.

HVORFOR SPISER KATTEN PLANTER?
Katten spiser planter for å rense magen. Katter er rovdyr, men litt grøntfôr kan ha en positiv innvirkning på kattens fordøyelse ved at den kaster opp, og at små hårballer og andre ufordøyelige ting fjernes fra magesekken. Innekatter er spesielt utsatt for planteforgiftning når grøntutvalget er dårlig, og giftige planter står lett tilgjengelig. Katter er ikke i stand til å skille giftige og ikke-giftige planter fra hverandre. (kilde: http://forskning.no/veterinaermedisin-botanikk-dyreverden-planteverden/2008/02/liljer-dreper-katter )

STOFFER SOM KAN GI ALVORLIG FORGIFTNING HOS KATT
-Sitrusfrukter-oljeekstrakter (esterisk oljer, d- Limonene og Linalool). Sitrusolje-ekstrakter finnes i insektspray, luftdufter og d-Limonene og linalool er sitrusoljer med insektdrepende egenskaper. De brytes ned i leveren og kan gi leverskade og leversvikt.

– Trompetliljen, og andre liljeplanter (Lilium og Hermerocallis). L iljeplanter, Lilium spp. og Hemerocallis spp. er arter som er svært giftige for katter, og selv små mengder lilje kan gi katten akutt nyresvikt. Det inntreffer cirka 48 timer etter inntaket. Symptomer på forgiftning kan komme etter 0,5 – 6 timer: oppkast, sikling, nedsatt matlyst og svakhet. OBS! Katten kan så få en forbigående bedring før den senere utvikler nyresvikt. En blomst eller et blad av en trompetlilje i magen kan være nok til at katten får alvorlig liljeforgiftning. Trompetliljene er ekstra skumle fordi giften i planten ennå ikke er identifisert, og det ikke finnes noen motgift. En katt som er trompetliljeforgiftet har mindre enn 50 % sjanse for å overleve og unngå varig mén.

– Konsentrert flytende vaskemiddel (får i seg ved kontakt med sølt vaskemiddel og slikking). Den høye konsentrasjonen av kjemikalier i disse produktene er ekstremt irriterende for hud og slimhinner. Hudkontakt kan føre til alvorlige brannskader, og hvis væsken er svelget det vil føre til alvorlig irritasjon av slimhinnen i mage-tarm og luftveier. I noen tilfeller har det ført til død! Katter er spesielt utsatt på grunn av deres instinktive tendens til å fjerne smuss fra pelsen ved å slikke seg. Symptomene er pustebesvær, mage- tarmproblemer og hudirritasjon.

– Benzalkoniumklorid – finnes i desinfeksjons- og rengjøringsmidler og noen antibakterielle sprayer. Benzalkoniumklorid foråsaker betennelse i slimhinner og tunge. Symtomer er: sikling, feber og hoste.

-Smertestillende for mennesker. Paracetamol (paracet, panadol) og Ibuprofen (Ibux).Paracetamol gir leverskade og blodet kan få redusert evne til å binde oksygen. Ibuprofen er også giftig for katt og hund. Det gir lever- og nyreskade og er skadelig for de røde blodceller. Katter er spesielt følsomme for paracetamol og ibrupofen fordi de har redusert evne til å skille stoffet ut av kroppen. Typiske symptomer er oppkast, kvalme og diaré, svakhet og sløvhet, selv etter små inntak.

-Permetrin, loppemidler for hunder. Sikling, oppkast og krampeanfall, skade på nervesystemet. Det skal aldri benyttes loppemiddel for hund på katt.

-Etylenglykol (frostvæske). Frostvæske inneholder etylenglykol og er svært giftig. Det rammer nyrer og nervesystemet. 1 teskje er nok til å drepe en katt. Dessverre smaker glykol godt for noen katter (og hunder), de slikker gladelig i seg væsken hvis de finner det tilsølt på bakken.

REFERANSELISTE
Informasjonssider om forgiftning og giftige stoffer hos katt og andre dyr
https://helsenorge.no/Giftinformasjon/tema-hund-og-katt
http://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/cats-plant-list
http://no.acerca-salud.com/helse/maten-som-katter-ikke-kan-spise.php
http://dittdyrshelse.no/
http://forskning.no/veterinaermedisin-botanikk-dyreverden-planteverden/2008/02/liljer-dreper-katter
Veterinary Poisons Information Centre, http://www.vpisuk.co.uk/portal/
Foods to Avoid Feeding Your

Tekst: Heidi Stokke