fbpx

Dyrevernets kanossa-gang

Torbjørn 3

Har du lurt på hvorfor, eller irritert deg over, at vi i dyrebeskyttelsen stadig tigger om penger? Det å arbeide for dyrs rettigheter og dyr i nød, får ingen offentlig støtte. Det forundrer folk, som forventer en «offentlig» tjeneste – og service – fra sin lokale dyrebeskyttelse. Ikke så rart, når alt annet samfunnsnyttig arbeid mottar offentlig støtte. Rammen for det arbeidet som dyrebeskyttelsen nedlegger er forankret i Dyrevelferdsloven og tilstøtende lov- og regelverk. Departementet som er ansvarlig er Landbruksdepartementet – og forvaltningsorganet er Mattilsynet.

I andre departementer er tonen en annen. Organisasjoner som sogner til disse mottar støtte per medlem. Så også de ulike trossamfunn. Det betyr at det eneste man trenger om å gjøre for å generere inntekter til organisasjonen er å signere at man ønsker å være medlem + oppgi sin mailadresse. Dermed er det lett å bli medlem – man trenger ikke betale en krone. Det gjør staten for deg. For dyrevernsorganisasjonene er det annerledes. Vi får ikke en krone for de medlemmene vi verver. Medlemmene må punge ut selv.

Vi trenger derfor politisk vilje og engasjement, til å få endret ordningen slik den er i dag. Vi som representerer dyrene og gjør et stort samfunnsnyttig arbeid på vegne av det offentlige, ønsker å få de samme ordninger for medlemskap som de andre ideelle organisasjonene som ikke er underlagt Landbruksdepartementet. Det er ikke mer en rett og rimelig etter vår mening.

Tekst: Sølvi Frøland Svoren

Foto: Dyrenes Hus